Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Direktorat za kulturno i umjetničko stvaralaštvo

23.03.2017.

Stefan Bošković učestvuje na Sajmu knjiga u Lajpcigu

Stefan Bošković učestvuje na Sajmu knjiga u Lajpcigu Stefan Bošković, pisac i dramaturg učestvovaće na Sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održava od 23. do 26. marta, na poziv međunarodne književne mreže TRADUKI. Stefan Bošković će učestvovati u dva sajamska programa „Dobre djevojke, nevaljali momci? - mladi glasovi s istoka“ i „Otac šume, o očevima i sinovima“.

17.03.2017.

Poznati reditelj Bela Tar gost Boka art film festivala

Poznati reditelj Bela Tar gost Boka art film festivala

Boka art film festival – BAFF u subotu, 18. marta 2017. godine, u 20 sati, organizuje predavanje reditelja Bele Tara, koje će se održati u KIC – u “ Budo Tomović” – DODEST.

17.03.2017.

Ministarstvo kulture donijelo odluku o programima i projektima koje će sufinansirati u 2017.godini

Ministarstvo kulture donijelo  odluku o programima i projektima koje će sufinansirati u 2017.godini

Na javni konkurs objavljen 25. novembra 2016.godine, pristiglo je ukupno 457 prijava u 10 konkursnih oblasti (likovna umjetnost, muzička i muzičko-scenska djelatnost, književnost, književno prevođenje i časopisi za kulturu i umjetnost, pozorišna i filmska produkcija, kulturno-umjetničke manifestacije i festivali, zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim sajmovima knjiga i filmskim festivalima i razvoj kulture na sjeveru).

03.03.2017.

Repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću

Repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću

U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću u martu će biti organizovano više od dvadeset programa, među kojima su: pozorišne predstave, filmovi i koncerti, te promocije dokumenata, stripova, ilustracija i večeri poezije. Martovski repertoar su na presu najavili Radoš Šućur, potpredsjednik Opštine Nikšić, Vjera Vuković, direktorice ŠOSMO “Dara Čokorilo“ Nikšić i načelnica Arhivskog odsjeka Nikšić Violeta Krivokapić.

01.03.2017.

Film “Preludijum za snajper” Danila Marunovića prikazan u Italiji

Film “Preludijum za snajper” Danila Marunovića prikazan u Italiji

Dokumentarni film “Preludijum za snajper”, autora Danila Marunovića, o našem istaknutom umjetniku Dimitriju Popoviću, nastao u okviru IPA projekta ArTVision, u kojem je učestvovalo Ministarstvo kulture, prikazan je na italijanskom festivalu Balkan Florence Express.

15.02.2017.

Rezidencijalne stipendije za pisce u okviru Srednjoevropske inicijative (CEI)

Ministarstvo kulture Crne Gore informiše da je otvoren poziv za dodjelu rezidencijalnih stipendija za pisce za 2017. godinu, u okviru Srednjoevropske inicijative (CEI). Stipendija CEI-a za pisce predstavlja nagradu čiji je cilj da ohrabri prekograničnu saradnju i promociju u oblasti književnosti za mlade pisce iz država Centralne Evrope koje nisu dio Evropske unije. Stoga, pravo učešća imaju pisci iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Moldavije, Srbije i Ukrajine, starosti ispod 35 godina (rođeni od 1. januara 1983. godine).

13.02.2017.

Prezentacija Filmskog centra Crne Gore na Evropskom filmskom marketu u Berlinu

V.d. direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić u okviru industrijske sekcije ovogodišnjeg Internacionalnog festvala u Berlinu predstaviće Filmski centar Crne Gore. Evropski filmski market (European Film Market), koji okuplja kinematografske poslenike iz cijelog svijeta, biće prilika da se kroz susrete sa filmskim profesinalcima iz različitih sektora i zemalja predstave programski i institucionalni ciljevi Filmskog centra Crne Gore.

13.02.2017.

Rezultati konkursa Mediterranea 18 – Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana BJCEM

Rezultati konkursa Mediterranea 18 – Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana  BJCEM

Na međunarodnom konkursu za učešće na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana - “Mediterranea 18”, koje se ove godine održava u Albaniji od 4. do 9. maja, prema odluci međunarodnog žirija, selektovani su: • Siniša Radulović i Teodora Nikčević, za oblast vizuelnih umjetnosti; • Kristina Gvozdenović za oblast literarnog stvaralaštva.

03.02.2017.

Otvoren 50. Hercegnovski zimski salon

Otvoren 50. Hercegnovski zimski salon

Jubilarni 50. Hercegnovski zimski salon otvoren je sinoć u Galeriji “Josip Bepo Benković”. Salon je otvorio prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture.

03.02.2017.

Repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću

Repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću

U okviru Programa podrke razvoju kulture u Nikšiću u februaru će biti organizovano 19 kulturno-umjetničkih programa: 4. 2. u 20h - Koncert klasične indijske muzike (Anjan Saha, sitar i Subratha Manna, table) Zahumlje; 8. 2. u 20h - Predstava ''Najluđa noć'', Režija: Boris Kostić, Nikšićko pozorište; 9.2. u 19h - Promocija knjige ''Putovanje kroz vrijeme”, autor dr Jovica Hausmajster, Gradska kuća;