Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Direktorat za kulturno i umjetničko stvaralaštvo

05.01.2018.

Objavljeni konkursi u okviru programa “Evropa za građane”

Objavljeni konkursi u okviru programa “Evropa za građane” Otvoren je novi poziv za dostavljanje aplikacija u okviru programa „Evropa za građane“, koji se odnosi na sve mjere programa.

27.12.2017.

K O N K U R S za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u 2018.godini

Ministarstvo kulture Crne Gore, u skladu sa čl. 68 i čl. 70 st. 1 Zakona o kulturi („Sl.list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12) objavljuje K O N K U R S za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u 2018.godini Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2018. godini realizaciju programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajednička i cjelovita prezentacija crnogorske kulture na referentnim međunarodnim manifestacijama i festivalima (sajmovi knjiga, filmski festivali i druge manifestacije i festivali kulturno-umjetničkog stvaralaštva).

27.12.2017.

K O N K U R S za realizaciju programa “Razvoj kulture na sjeveru” u 2018. godini

Ministarstvo kulture Crne Gore, u skladu sa čl. 68 i čl. 70 st. 1 Zakona o kulturi („Sl.list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12) objavljuje K O N K U R S za realizaciju programa “Razvoj kulture na sjeveru” u 2018. godini Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2018. godini, u okviru programa “Razvoj kulture na sjeveru”:

27.12.2017.

K O N K U R S za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2018. godini

Ministarstvo kulture Crne Gore, u skladu sa čl. 68 i čl. 70 st. 1 Zakona o kulturi („Sl.list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12) objavljuje K O N K U R S za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2018. godini

18.12.2017.

Orhan Pamuk posjetio Ministarstvo kulture

Orhan Pamuk posjetio Ministarstvo kulture

Orhan Pamuk, turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost tokom svog boravka u Crnoj Gori posjetio je Ministarstvo kulture i razgovarao sa Dragicom Milić, generalnom direktoricom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo. Generalna direktorica Milić je izrazila zadovoljstvo što smo u prilici da ugostimo jednog od najvećih pisaca današnjice. Navela je kako Crna Gora i Turska baštine dobre odnose, posebno u oblasti kulture, a da ovakvi događaji predstavljaju posebnu sponu između naša dva naroda.

13.12.2017.

Održan MEDIA dan u Podgorici

Održan MEDIA dan u Podgorici

MEDIA dan u organizaciji Deska za Kreativnu Evropu Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore, održan je u EU Info centru u Podgorici. Ilija Subotić, predstavnik Ministarstva kulture, podsjetio je da Crna Gora u EU programu Kreativna Evropa - potprogram MEDIA učestvuje od 2015. godine, čime je za domaći kinematografski sektor otvorena mogućnost

07.12.2017.

Održan Okrugli sto o unapređenju izdavačke djelatnosti Crne Gore

Održan Okrugli sto o unapređenju izdavačke djelatnosti Crne Gore

Okrugli sto o unapređenju izdavačke djelatnosti Crne Gore održan je danas u Ministarstvu kulture. Pored predstavnika izdavačkih kuća u raspravi su učestvovali i predstavnici pravnih subjekata kojima izdavaštvo nije primarna djelatnost, kao i predstavnici institucija kulture.

05.12.2017.

Potpisan Memorandum o saradnji između CNP-a i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava lica sa invaliditetom

Potpisan Memorandum o saradnji između CNP-a i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava lica sa invaliditetom

Crnogorsko narodnog pozorište i nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava lica sa invaliditetom potpisale su Memorandum o saradnji. Organizacije potpisnice memoranduma su: NVO Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smatnjama u razvoju, Savez udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“, Fondacija Ognjen Rakočević, Udruženje mladih sa hendikepom, Savez udruženja paraplegičara CG, Udruženje paraplegičara PG, Savez slijepih CG, Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju „Staze“, Djeca Crne Gore, Udruženje oboljelih od multipleskleroze i Savez civilnih invalida rata.

14.11.2017.

Uručena Njegoševa nagrada za 2017.godinu

Uručena Njegoševa nagrada za 2017.godinu

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručio je književniku Miloradu Popoviću Njegoševu nagradu za 2017.godinu. Predsjednik Vujavnović je u svom obraćanju istakao: “Ambicije i vrijednosti nagrade opredjeljene su grandioznim djelom Petra II Petrovica Njegoša. Ličnosti epohalne vrijednosti čije su nemjerljive zasluge za stvaranje našeg državnog i nacionalnog identiteta.

13.11.2017.

Crna Gora poslata član mreže SEE Cinema Network

Crna Gora poslata član mreže SEE Cinema Network

Na Generalnoj skupštini mreže kinematografija Jugoistočne Evrope – SEE CINEMA NETWORK, održane tokom Međunarodnog filmskog festivala u Solunu, Crna Gora postala je njen novi član. Crnu Goru je predstavljao Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore. Čekić je na skupštini predstavio značaj učlanjenja Crne Gore u ovu mrežu, trenutno stanje u crnogorskoj kinematografiji, kao i viziju razvoja naše kinematografije.