Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Жељко Рутовић, генерални директор Директората за медије Министарства културе разговарао је са Франком Ла Руе, специјалним извјестиоцем УН-а

Сусрет Рутовић-Ла Руе

Сусрет Рутовић-Ла Руе
Датум објаве: 14.06.2013 12:41 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Жељко Рутовић , генерални директор Директората за медије, примио је данас Франка Ла Руе, специјалног извјестиоца УН-а за слободу изражавања у оквиру његове званичне посјете Црној Гори.

На интересовање господина Ла Руе, генерални дриектор за медије Рутовић га је упознао са надлежностима Министарства културе, нагласивши да је медијско законодавство усалглашено са међународним стандардима, те као такво предмет је позитивних оцјена у извјештајима Европске комисије без отворених питања нормативног редизајна.

Рутовић је упознао господина Ла Руа и са детаљима реализоване трогодишње недискриминаторне државне помоћи (2011-2013) приватним електронским и штампаним медијима у износу од 5.300.000€, као мјеру јачања плурализма, разноврсности и одрживости медијске сцене у времену глобалне економске кризе.

Током састанка разговарано је и о институционалним моделима континуиране подршке медијском плурализму као и нормативним гаранцијама информисања на мањинским језицима, гдје је госту представљен мултиресорски облик суфинансирања мањинских медија као и обавеза националног и локалних јавних емитера у продукцији програмских садржаја на мањинским језицима.

Генерални директор Директората за медије Рутовић је овим поводом, а у контексту потпуне декриминализације клевете, указао на потребу перманентног снажења саморегулаторних механизама и поштовања професионалних и етичких стандарда у новинарству.

Уз позитивне констатације на црногорски медијски законодавни оквир као и мјере подршке медијском плурализму, господин Ла Руе је оцијенио да регулаторне нормативне механизме морају пратити јаки саморегулаторни механизми поштовања медијских професионалних стандарда.