Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Generalni direktor Rutović razgovarao sa ambasadorima Australije, Kanade, Danske i Švajcarske

Generalni direktor Rutović razgovarao sa ambasadorima Australije, Kanade, Danske i Švajcarske
Datum objave: 23.04.2015 16:16 | Autor: Ministarstvo kulturre

Ispis Štampaj stranicu


Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije, primio je danas u zvaničnu posjetu nerezidentne ambasadore Australije, Kanade, Danske i Švajcarske, Džuliju Fini, Filipa Piningtona, Majkla Borg - Hansena i Žan Danijel Ruča.

Na interesovanje ambasadora za praktične aspekte ostvarivanja slobode izražavanja i rada medija, Rutović ih je, uz prethodnu konstataciju da se sloboda i pluralizam medija ostvaruju multiresorskom institucionalnom aktivnošću, upoznao sa medijskim normativnim okvirom iz nadležnosti Ministarstva kulture, kao i trenutnim aktivnostima na harmonizaciji sa evropskom pravnom tekovinom, shodno obavezama iz pregovaračkih poglavlja koja tretiraju oblast medija.

Dodatno, Rutović je naglasio da su stvoreni zakonski preduslovi za slobodan rad medija, ukazujući pritom na dobar nivo normativne usklađenosti nacionalne medijske pravne tekovine sa evropskim pravnim okvirom, što je, kako je istakao, i ocjena iz Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014.godinu. Tom prilikom, Rutović je naveo da je Crna Gora kontinuirano posvećena sistemskoj realizaciji konkretnih mjera i aktivnosti na unapređenju ambijenta za rad novinara, čime se dodatno potvrđuje spremnost za usvajanje evropskih standarda slobodnog društva.

Kao rezultatom aktivnosti na unapređenju pluralizma i održivosti medijske scene, ambasadori su upoznati i sa detaljima realizovanog trogodišnjeg nediskriminatornog modela (2011-2013) državne pomoći privatnim elekronskim i štampanim medijima.

U kontekstu razgovora o dekriminalizaciji klevete, Rutović je ukazao na potrebu permanentnog snaženja samoregulatornih mehanizama i poštovanja profesionalnih i etičkih standarda od strane medijske zajednice, ističući pritom transparentnu i nediskriminatornu finansijsku pomoć Vlade uspostavljanju sistema samoregulacije u Crnoj Gori.

Zaključno, uz konstataciju značaja praktičnih aspekata ostvarivanja slobode i pluralizma medija, ambasadori su istakli da je Crna Gora pozitivan primjer u regionu u kontekstu ispunjavanja obaveza iz procesa evropskih integracija, kojom prilikom su posebno zadovoljstvo iskazali za uložene napore u otvaranju velikog broja pregovaračkih poglavlja, kako su kazali, u kratkom periodu.