Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Uručena nagrada za najbolji istraživački prilog na temu "Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori"

Uručena nagrada za najbolji istraživački prilog na temu "Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori"
Datum objave: 07.04.2016 17:27 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjnska prava i Ministarstvo kulture u susret 8. aprilu, Međunarodnom danu Roma upriličili su dodjelu nagrade za za najbolji istraživački prilog u prethodnoj godini na temu „Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori“.

Ministar za ljudska i manjinska prava obratio se u uvodnom dijelu prisutnima i rekao da je sve vidnija potreba u društvu da se uspostave standardi po kojima su svi ljudi ravnopravni bez obzira na lična svojstva, jer su ljudska prava danas osnovno ustavno opredjeljenje svih demokratskih društava. On je posebno naglasio da je jedna od najvećih tekovina države Crne Gore, međuetnički sklad sa ciljem unapređenja inkluzivnosti manjinske populacije. Romi jesu nesvakidašnji narod kojem je na neki način cio svijet domovina. Oni su veoma vezani za svoju kulturu i način življenja koji su zapravo bedemi očuvanja njihovog etničkog identiteta. U Crnoj Gori mnogi od njih vide svoju budućnost. S tim u vezi, država Crna Gora ima ozbiljan zadatak pred sobom da im to i omogući, istakao je Numanović.

Sa skupa je poručeno da nije jednostavno integrisati nekog najbrže moguće, potrebno je pristupiti sistemski kako bi integracija bila puna, a s tim u vezi jedna od prioritetnih oblasti djelovanja svakako je obrazovanje.

Ispred stručne Komisije za izbor najboljeg istraživačkog priloga u prethodnoj godini dr Mimo Drašković je obrazložio odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade. Nagrada je dodijeljena novinaru Saši Radunoviću.

O odnosu medija, kulture romske populacije, njihove vidljivosti, te ukupne integracije ove zajednice prisutnima je govorio generalni direktor Direktorata za medije Željko Rutović.

Ovo je deveta godina za redom kako Ministarstvo kulture, u skladu sa Strategijom za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, raspisuje konkurs za najbolji istraživački prilog koji svojim konceptom doprinosi jačanju javne svijesti o integraciji romske populacije u crnogorsko društvo i podsticanju istraživačkog izvještavanja u svim medijima o inkluziji ove manjinske nacionalne zajednice u Crnoj Gori.