Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Љумовић говорио на конференцији “Једнаке шансе за све медије у Црној Гори”

Министар Љумовић говорио на конференцији “Једнаке шансе за све медије у Црној Гори”
Датум објаве: 09.06.2017 14:41 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Проф.мр Јанко Љумовић, министар културе говорио је данас на отварању конференције “Једнаке шансе за све медије у Црној Гори”, коју је организовао Центар за грађанско образовање у сарадњи са Хеинрицх Боел фондацијом.
У уводном дијелу су говорили су и Ненад Шебек, шеф Регионалне канцеларије Хеинрицх Боел фондације и Далиборка Уљаревић, извршна директорка Центра за грађанско образовање.

На Конференцији је представљена публикација “Једнаке шансе за све медије у Црној Гори”, коју је објавио Центар за грађанско образовање, а садржи резултате истраживања о финансирању црногорских медија из државних фондова.

У свим обраћању, министар Љумовић је рекао: “Карактер јавних фондова и медијског јавног интереса, независно од облика регулације, треба да буде усмјерен ка јавним политикама које посредством медијске сфере унапређују живот и културу заједнице.”

“Природно је да изазови медијске заједнице, проблеми и праксе, требају континуирану правну еволуцију и наставак хармонизације са европским стандардима и на њима нормативним рјешењима. Дијалог на бази аргумената, ослобођен пристрасности и партикуларних интереса, и дијалог на нивоу начела, принципа и реалних могућности, сагледаће и понудиће правце конституције конкретних јавних политика. Европска експертиза, искуства, консултације и компарације, помоћи ће нам да цјеловитије и конзистентније сагледамо ову материју, која је и за много развијенија друштва, а не само за она у транзицији, пред изазовима, дилемама и отвореним питањима регулације,” додао је Министар.

Дискусија на којој су учествовали представници црногорских медија и Центра за грађанско образовање организована је у оквиру два панела: Финансирање медија из јавних фондова - црногорска пракса у бројкама и Како до једнаких шанси за све медије?

На Конференцији су говорили: Ана Вујошевић, координаторка програма у ЦГО-у и коаторка извјештаја; Душко Вуковић, новинар и коаутор извјештаја; Никола Бошковић, асистент на програмима у ЦГО-у и коаутор извјештаја; Смиљка Миличковић, директорка маркетинга дневног листа Дан; Драшко Ђурановић, главни и одговорни уредник дневног листа Побједа; Маријана Бојанић, директорка ТВ Вијести; Дарко Шуковић, главни и одговорни уредник Радио Антена.

Пројекат „Једнаке шансе за све медије“, у оквиру којег је у децембру 2016.године спроведено истраживање, има за циљ да допринесе креирању јасних механизама контроле финансирања медија из јавних фондова и додјеле државне помоћи медијима у Црној Гори, а у складу са прописима Европске уније и најбољим међународним праксама и стандардима.