Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Ljumović govorio na konferenciji “Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori”

Ministar Ljumović govorio na konferenciji “Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori”
Datum objave: 09.06.2017 14:41 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture govorio je danas na otvaranju konferencije “Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori”, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje u saradnji sa Heinrich Boel fondacijom.
U uvodnom dijelu su govorili su i Nenad Šebek, šef Regionalne kancelarije Heinrich Boel fondacije i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje.

Na Konferenciji je predstavljena publikacija “Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori”, koju je objavio Centar za građansko obrazovanje, a sadrži rezultate istraživanja o finansiranju crnogorskih medija iz državnih fondova.

U svim obraćanju, ministar Ljumović je rekao: “Karakter javnih fondova i medijskog javnog interesa, nezavisno od oblika regulacije, treba da bude usmjeren ka javnim politikama koje posredstvom medijske sfere unapređuju život i kulturu zajednice.”

“Prirodno je da izazovi medijske zajednice, problemi i prakse, trebaju kontinuiranu pravnu evoluciju i nastavak harmonizacije sa evropskim standardima i na njima normativnim rješenjima. Dijalog na bazi argumenata, oslobođen pristrasnosti i partikularnih interesa, i dijalog na nivou načela, principa i realnih mogućnosti, sagledaće i ponudiće pravce konstitucije konkretnih javnih politika. Evropska ekspertiza, iskustva, konsultacije i komparacije, pomoći će nam da cjelovitije i konzistentnije sagledamo ovu materiju, koja je i za mnogo razvijenija društva, a ne samo za ona u tranziciji, pred izazovima, dilemama i otvorenim pitanjima regulacije,” dodao je Ministar.

Diskusija na kojoj su učestvovali predstavnici crnogorskih medija i Centra za građansko obrazovanje organizovana je u okviru dva panela: Finansiranje medija iz javnih fondova - crnogorska praksa u brojkama i Kako do jednakih šansi za sve medije?

Na Konferenciji su govorili: Ana Vujošević, koordinatorka programa u CGO-u i koatorka izvještaja; Duško Vuković, novinar i koautor izvještaja; Nikola Bošković, asistent na programima u CGO-u i koautor izvještaja; Smiljka Miličković, direktorka marketinga dnevnog lista Dan; Draško Đuranović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Pobjeda; Marijana Bojanić, direktorka TV Vijesti; Darko Šuković, glavni i odgovorni urednik Radio Antena.

Projekat „Jednake šanse za sve medije“, u okviru kojeg je u decembru 2016.godine sprovedeno istraživanje, ima za cilj da doprinese kreiranju jasnih mehanizama kontrole finansiranja medija iz javnih fondova i dodjele državne pomoći medijima u Crnoj Gori, a u skladu sa propisima Evropske unije i najboljim međunarodnim praksama i standardima.