Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Загребу почињу “Дани црногорске културе”

Датум објаве: 20.09.2017 14:01 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У оквиру манифестације „Дани црногорске културе“, сјутра 21. септембра у Црногорском дому у Загребу, у 19 сати че бити отворена изложба посвећена баштини Црне Горе и представљена два часописа посвећена очувању баштине, "Старине Црне Горе" и "Комуна".

На промоцији ће говорити др Анастазија Мирановић, директорица Управе за заштиту културних добара, мр Амер Рамусовић, директор часописа Комуна, мр Жељко Рутовић, директор Директората за медије Министарства културе, Весна Прља, Управа за заштиту културних добара и Данило Ивезић, предсједник Националне заједнице Црногораца Хрватске.

"Старине" су садржајно доносиле есенцију научне и стручне мисли о нашем културном насљеђу, његовом истраживању, изучавању и заштити. Демографски положај, миграције становништва, разнородни историјски усуди и културолошки утицаји, доприњели су чињеничном ослањању на хиљадугодишњу државотворну прошлост. Управо културно насљеђе свејдочи и говори о континтинуираном трајању наше државе, а њена репрезентативна културна добра о цивилизацијском доприносу човјечанству", истиче директорица Управе за заштиту културних добара др Анастазија Мирановић, која је главна и одговорна уредница часописа.

Чланови редакције су проф.др Александар Чиликов, проф.др Соња Томовић-Шундић, проф. др Живко Андријашевић и докторанд Маја Ћетковић.

Седми број часописа "Старине Црне Горе" - годишњака Управе за заштиту културних добара у посвећен је нашим нематеријалним културним добрима, а текстове су приредиле Тања Вујовић, Маја Ћетковић и Анастазија Мирановић.

Тренутно је у припреми нови, осми, број часописа, који ће бити посвећен новим валоризованим културним добрима Црне Горе, а биће објављен до краја године.

Часопис „Комуна“ као гласило од опште друштвене важности који се тематски значајно бави свим аспектима нашег наслијеђа почео је да излази 2011.године. Часопис подстиче и афирмише првенствено вриједности нашег насљеђа, инцирајући његову обнову и заштиту у свим црногорским општинама.

Манифестацију организује Национална заједница Црногораца Хрватске.