Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић представник ОЕБС-а за слободу медија Дезир: Разговарано о медијском законодавству у Црној Гори

Министар Богдановић представник ОЕБС-а за слободу медија Дезир: Разговарано о медијском законодавству у Црној Гори
Датум објаве: 05.02.2018 17:50 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


МКУ

Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас са представником ОЕБС-а за слободу медија Арлемом Дезиром.

Састанку су присуствовали и амбасадорка ОЕБС-а у Црној Гори Мариз Давије, директор Канцеларије Фране Мароевић, савјетник представника ОЕБС-а за слободу медија Адис Мустеданагић и генерални директор Директората за медије Министарства културе Жељко Рутовић.

Министар Богдановић је саговорнике упознао са медијским законодавним оквиром у Црној Гори и истакао да је он базиран на принципима слободе изражавања, медијског плурализма, независне регулације и саморегулације. Министар је истакао и оцјене Европске комисије на рачун медијског законодавства које су, како се истиче, добар ниво правне усклађености, но истовремено указао на потребу континуираног хармонизовања медијског законодавства са стандардима и најбољим праксама земаља чланица ЕУ.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Дезир је навео како је сарадња између институција државе и ОЕБС-а од изузетне важности за промовисање слободе медија у земљи, али у региону.  

Министар Богдановић је у разговору посебно апострофирао значај и улогу институционалне независности јавних радио-дифузних сервиса и емитера, наглашавајући њихову улогу и значај који они имају у демократском друштву.

Разговарано је и о измјенама Закона о медијима, планираним за ову годину. Министар Богдановић је саговорнике упознао са планираним измјенама које ће се односити на стандарде дужне професионалне пажње, заштите приватности у медијима и прецизирање одредби о праву на исправку и одговор. Том приликом представник ОЕБС-а за слободу медија Дезир понудио је стручну помоћ и експертизу, која ће бити од користи у процесу израде текста документа.