Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за медије

02.05.2019.

Честитка министра Богдановића поводом Свјетског дана слободе медија

Министар културе Александар Богдановић упутио је честитку поводом 3. маја, Свјетског дана слободе медија, у којој се наводи: "Право на слободу мишљења и изражавања, као темељно људско право и основ демократије дужни смо да, као друштво, континуирано унапријеђујемо и поштујемо. У том духу, на Свјетски дан слободе медија, 3. мај, указујемо на важност новинарске професије и објективног и професионалног извјештавања, као снажног доприноса изградњи и очувању демократије, као базичног принципа интеграција и европског система вриједности.

05.04.2019.

Представници Директората за медије учествовали на Завршној конференцији Програма "Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Сарајеву

Представници Директората за медије учествовали на Завршној конференцији Програма "Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Сарајеву

На позив Савјета Европе Генерални директор Директората за медије Жељко Рутовић и савјетник у Директорату за медије Филип Обадовић, учествовали су 05.априла 2019 године на Завршној конференцији Програма ,,Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи"(ЈУФРЕX), одржаној у Сарајеву.

15.01.2019.

К О Н К У Р С за финансирање програмских садржаја у локалним штампаним медијима и непрофитним штампаним медијима у 2019. години

Предмет конкурса: Финансирање производње програмских садржаја од значаја за остваривање јавног интереса у локалним штампаним медијима и непрофитним штампаним медијима.

22.06.2018.

Министар Богдановић разговарао са представницима Синдиката медија

Министар Богдановић разговарао са представницима Синдиката медија

Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас са представницима Синдиката медија о подршци Министарства културе и Владе Црне Горе у стварању оптималних услова за рад новинара у Црној Гори. На састанку је било ријечи о измјенама два медијска закона које су у току. Министар Богдановић је упознао представнике Синдиката медија са тренутним статусом наведених законских аката и оцијенио позитивним што су предстваници Синдиката присуствовали састанку Радне групе за израду Закона о медијима и били у прилици да директно учествују у њеном раду.

03.05.2018.

Честитка поводом Свјетског дана слободе медија

Поводом 3 маја, Свјетског дана слободе медија министар културе Александар Богдановић упутио је честитку, у којој се наводи: “Одлика сваког демократског друштва је континуирана борба за слободу медија и унапријеђење медијског амбијента. Слобода, етичка начела струке и професионалност представљају темељне принципе савремених медија и вриједности за које се залажемо и радимо. Сходно препорукама Европске комисије и Савјета Европе, Министарство културе предузима све активности у оквиру својих надлежности и медијску регулативу усклађује са међународним стандардима. У току је израда Закона о медијима и измјенаме и допунаме Закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе, којима ћемо, сходно стандардима додатно оснажити нормативно-институционални оквир слободе медија.

19.04.2018.

Влада ће за финансирање РТЦГ у наредне три године издвојити око 40 милиона еура

Влада ће за финансирање РТЦГ у наредне три године издвојити око 40 милиона еура

Влада Црне Горе је на данашњој сједници прихватила Уговор о пружању јавних услуга између Владе Црне Горе и Радио и Телевизије Црне Горе, за период од 2018-2020. Текст наведеног Уговора, чији су саставни дио и Програмске обавезе РТЦГ, усаглашен је између Владе и РТЦГ и усвојен на сједници Савјета РТЦГ од 20. марта 2018. године...

05.04.2018.

Министар Богдановић говорио на представљању Анализе медијског сектора

Министар Богдановић говорио на представљању Анализе медијског сектора

Министар културе Александар Богдановић говорио је данас у Подгорици на представљању Анализе медијског сектора. У оквиру пројекта финансираног од стране Европске уније и имплементираног од стране Савјета Европе, представљени су налази и препоруке за даљу реформу у црногорском медијском сектору. Као дио пројекта ЈУФРЕX, група независних стручњака боравила је у Црној Гори крајем 2017. године ради детаљне анализе медијског сектора. У Анализи, на 151 страници, налази се укупно 67 препорука, који би требало да помогну Црној Гори да формулише националну медијску политику. Неке од тема којима се Анализа бави су правила државне помоц́и, питања ауторских права, медијске саморегулације и слободе говора у дигиталном добу.

05.04.2018.

Уручена плакета за најбољи истраживачки прилог на тему “Социјална интеграција Рома у Црној Гори”

Уручена плакета за најбољи истраживачки прилог на тему “Социјална интеграција Рома у Црној Гори”

Поводом Свјетског дана Рома, 8. априла, Министарство културе, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права организовало је свечаност на којој је уручена плакета за најбољи истраживачки прилог објављен у медијима у 2017. години на тему “Социјална интеграција Рома у Црној Гори”. Награду је лауреату, Будимиру Дамјановићу, за рад "Историја, живот и положај Рома", објављен у часопису за медијску културу и истраживање "Медијска политика", уручио генерални директор Директората за унапрјеђење и заштиту права мањинских народа Леон Гјокај.

28.03.2018.

Реаговање Министарства културе на тврдње НВО ЦГО да Министарство омбањује јавност

Реаговање Министарства културе на тврдње НВО ЦГО да Министарство омбањује јавност

Министарство културе тренутно координира израдом Нацрта закона о медијима у веома транспарентном и отвореном процесу, у оквиру Радне групе у којој, осим представника надлежних државних органа, учествују и представници медија, академске заједнице и невладиних организација, укључујући и представницу НВО ЦГО. Наглашавамо да је израда Нацрта закона само први корак у законодавном процесу, након чега ће нацрт законских рјешења бити предмет свеобухватне јавне расправе са свим заинтересованим странама. Још једном понављамо да је Влада у овом процесу заинтересована и спремна да у циљу садржаја и дефинисања квалитетних рјешењаје саслуша ставове свих заинтересованих страна, нарочито медијске заједнице и цивилног сектора, уз пуно уважавање експертских мишљења међуродних партнера и процедура хармонизације националног законодавства са европским правом.

26.03.2018.

Реаговање Министарства културе поводом текстова на Порталу “Вијести” и у Независном дневнику “Вијести”

Реаговање Министарства културе поводом текстова на Порталу “Вијести” и у Независном дневнику “Вијести”

Будући да су данас на Порталу Вијести објављене нетачне тврдње невладиних организација поводом избора кандидата за члана Радне групе за израду Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе, ради цјеловитог и истинтог информисања јавности Министарство културе саопштава: