Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Продужен рок за пријаву на Конкурс у оквиру програма Европске уније Култура 2007 – 2013

Датум објаве: 30.08.2012 14:02 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Конкурс за суфинансирање пројеката културне сарадње у оквиру програма Европске уније Култура 2007 - 2013

Извршна агенција за образовање, аудиовизуелну дјелатност и културу продужила је рок за пријаву на Конкурс за суфинансирање пројеката културне сарадње у оквиру програма Европске уније Култура 2007 – 2013. Нови рок је 7. новембар 2012. године.

Циљ овог конкурса је унапређење заједничког европског простора путем промоције културне сарадње између европских земаља и њихових грађана.

У оквиру конкурса постоје сљедеће категорије:

1.1. Пројекти вишегодишње сарадње (у трајању од 36 до 60 мјесеци) подразумијевају сарадњу између најмање шест културних организација из најмање шест земаља чланица Програма, као и секторско и вансекторско дјеловање у циљу развоја заједничких културних активности. Грантови који се додјељују за ову категорију могу бити у износу од 200.000 € до 500.000 € за сваку годину трајања пројекта, тј. највише 50 % укупних дозвољених трошкова пројекта. Дозвољени трошкови су трошкови неопходни за спровођење активности које су предмет подршке.

1.2.1.Пројекти краткорочне сарадње (у трајању до 24 мјесеца) се тичу заједничких активности најмање три културне организације са секторским и вансекторским дјеловањем, из најмање три земље чланице Програма. Ова област је посебно намијењена активностима којима се истражују начини дугорочне сарадње. Грантови могу износити од 50.000 € до 200.000 €, тј. највише 50% укупних дозвољених трошкова пројекта.

Критеријуми за селекцију пројеката су:
• европска димензија пројекта као додатна вриједност;
• релевантност активности за крајње циљеве програма Култура;
• квалитет предложених активности;
• квалитет партнерства носиоца пројекта и коорганизатора;
• оствареност циљева програма Култура у активностима;
• начин презентовања резултата предложених активности ка јавности, тј. комуникација и промоција резултата;
• дуготрајност учинка предложених активности;
• димензија међународне сарадње.

Крајњи програмски циљеви се односе на промовисање транснационалне мобилности запослених у сектору културе, подршку транснационалној циркулацији културних и умјетничких радова и производа, те промовисање међукултурног дијалога .


Право учешћа имају правна лица, тј. јавне или приватне организације које су регистроване за обављање дјелатности културе са сједиштем у једној од земаља чланица програма Култура 2007 - 2013. Земље чланице су земље чланице Европске уније, земље Европске економске области (Исланд, Лихтенштајн и Норвешка), земље кандидати за чланство у Европској унији (Црна Гора, Хрватска, Турска, Србија и Македонија), Босна и Херцеговина и Албанија.

Програм обухвата све дјелатности културе изузев аудиовизуелне области.

Електронски формулар као и остала апликациона документа неопходно је попунити на једном од званичних језика Европске уније (препоручује се енглески језик). Пријава се врши електронским путем најкасније до 12 часова 7. новембра, затим је документа неопходно послати у виду апликационог пакета (на ЦД или УСБ и обавезна штампана верзија) истог дана.

Апликациони пакет се шаље на сљедећу адресу:

За пројекте вишегодишње сарадње

Едуцатион, Аудиовисуал & Цултуре Еxецутиве Агенцy
Цултуре Программе (2007–2013)
Программе Странд 1.1 Мулти-аннуал цооператион пројецтс
Авенуе ду Боургет 1
(БОУР 04/13)
Б – 1140 Брусселс Белгиум 

За пројекте краткорочне сарадње

Едуцатион, Аудиовисуал & Цултуре Еxецутиве Агенцy
Цултуре Программе (2007–2013)
Программе Странд 1.2.1: Цооператион пројецтс
Авенуе ду Боургет 1
(БОУР 04/13)
Б – 1140 Брусселс Белгиум 

Апликациони пакет са документима за пријаву на конкурс, као и све информације о конкурсу, можете наћи на интернет страни Извршне агенције за образовање, културу и аудиовизуелну дјелатност која је задужена за спровођење програма Култура.

Пројекти вишегодишње сарадње
хттп://еацеа.ец.еуропа.еу/цултуре/фундинг/2012/цалл_странд_11_2012_ен.пхп

Пројекти краткорочне сарадње хттп://еацеа.ец.еуропа.еу/цултуре/фундинг/2012/цалл_странд_121_2012_ен.пхп

За све додатне информације можете се обратити контакт особи у Министарству културе, Александри Бошковић (е-маил: александра.босковиц@мку.гов.ме; тел.бр: 041 232 583).