Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Креативна Европа - Потпрограм Култура: Позив на подношење пријава

Датум објаве: 17.02.2014 14:24 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


На основу одлуке Европске комисије од 1. фебруара 2014, црногорски културни сектор може учествовати у новом програму Креативна Европа – потпрограм Култура.
Програм Креативна Европа обједињава досадашње програме Култура 2007-2013, МЕДИА ПРОГРАМ И МЕДИА МУНДУС.

Општи циљеви програма Креативна Европа су: очување и промоција културног и лингвистичког диверзитета у Европи; јачање конкурентности културног и креативног сектора; унапријеђивање капацитета сектора културе да функционише транснационално; промовисање транснационалне циркулације радова и мобилности културних стваралаца; јачање финансијских капацитета сектора културе.

За црногорски културни сектор у овом тренутку отворени су сљедећи конкурси:

- Европски пројекти сарадње (рок за достављање апликација: 5. март 2014.)
- Европске мреже (рок за достављање апликација: 19. март 2014.)
- Европске платформе (рок за достављање апликација: 19. март 2014.)
- Пројекти књижевног превођења (рок за достављање апликација: 12. март 2014.)

Црногорски културни дјелатници, уколико њихове апликације буду прихваћене, могу обезбиједити финансијску подршку у оквиру Програма под условом да на датум доношења одлуке о додјели гранта буде потписан Меморандум о разумијевању између Црне Горе и Европске комисије.

Општи услови учешћа

Прихватљиве државе: Подаци о прихватљивим државама могу се наћи на интернет страници хттп://ец.еуропа.еу/цултуре/цреативе-еуропе/доцументс/елигибле-цоунтриес.пдф коју Европска комисија редовно ажурира.

Критеријуми прихватљивости:

• Програми су отворени за правна лица чије се активности темеље на културним и умјетничким вриједностима и другим креативним изразима, без обзира јесу ли те активности тржишно или нетржишно усмјерене (укључујући области архитектуре, архивске и библиотечке дјелатности, ликовне умјетности, музике, књижевности, дизајна, перформанса, драмских умјетности, фестивалских дјелатности, материјалне и нематеријалне културне баштине и аудиовизуелног сектора).

• Програми су отворени правним лицима са сједиштем у Црној Гори који су регистровани за обављање културних дјелатности у Црној Гори, и то најмање двије (2) године прије крајњег рока одређеног за подношење пријава.

• Физичка лица не могу учествовати на овом конкурсу.

• Нису прихватљиви пројекти порнографског ни расистичког садржаја, као ни они којима се заговара насиље.

• Потпрограмом Култура подржаваће се посебно пројекти непрофитног карактера.

• Активности које се односе искључиво на аудиовизуелни сектор неће бити прихватљиве у оквиру потпрограма Култура. Међутим, аудиовизуелне активности могу бити прихватљиве уколико се односе и на друге секторе осим аудиовизуелног.

• Подносиоци пријава морају имати стабилне и довољне изворе финансирања (финансијски капацитет) како би се њихове активности одржавале у укупном трајању периода током којег се пројекат имплементира и да учествују у његовом финансирању. Организације које подносе пријаве морају имати стручне способности и квалификације потребне да се предложени пројекат спроведе и заврши (оперативни капацитет).


• Подносиоци пријава мораће да доставе изјаву о вјеродостојности која свједочи о њиховом статусу правног субјекта као и о њиховим финансијским и оперативним капацитетима да заврше предложене активности.
• Уз изјаву о вјеродостојности, организације које пријављују пројекте у вриједности вишој од 60.000,00 еура морају доставити заједно са пријавом сва пратећа и обавезна документа као што је дефинисано условима за сваки појединачни конкурс потпрограма.

• Ако је затражени износ једнак или већи од 750.000,00 еура или када се пријава односи на оквирни споразум о партнерству, пријава за додјелу гранта мора бити употпуњена екстерним ревизорским извјештајем који саставља званични екстерни ревизор. Овај извјештај потврђује финансијске извјештаје за посљедње двије доступне финансијске године.

• Ова се обавеза не односи на јавна тијела и међународне организације које подлијежу јавном праву. Ова обавеза се не мора примјењивати на установе за образовање и оспособљавање ако тако одлучи надлежни службеник за овјеравање на основу своје анализе ризика управљања.

Посебни услови за учешће дефинисани су у оквиру појединачних конкурса.

Временски распоред рокова за 2014. годину:

 

Активност

Објављивање конкурса

Рок за слање пријава

Период евалуације

Информисање апликаната о резултатима

Уговори о гранту

Почетак активности

Европски пројекти

сарадње

Децембар 2013.

05. март 2014.

6 мјесеци

Август 2014.

Септембар 2014.

Између септембра и децембра 2014

Европске мреже

Децембар 2013.

19. март 2014.

6 мјесеци

Август 2014.

Септембар 2014.

Између септембра и децембра 2014

Европске платформе

Децембар 2013.

19. март 2014.

6 мјесеци

Септембар 2014.

Октобар / Новембар 2014.

Између октобра и децембра 2014.

Пројекти књижевног превођења

Децембар 2013.

12. март 2014.

4 мјесеца

Јул 2014.

Септембар 2014.

Између септембру и децембра 2014.

 Ако је рок за достављање апликација на дан државног празника у земљи подносиоца захтјева, продужење рока неће бити одобрено. Подносиоци захтјева то морају узети у обзир при планирању достављања апликације.

Детаљни услови за подношење захтјева, смјернице за сваку појединачну потпрограмску активност и апликациони пакет са документима које треба доставити као пријаву на потпрограмске конкурсе можете преузети на интернет страни Генералног директората за образовање и културу: хттп://ец.еуропа.еу/цултуре/индеx_ен.хтм

• Више информација о Програму Креативна Европа:

Извршна агенција за образовање, аудиовизуелне дјелатности и културу: хттп://еацеа.ец.еуропа.еу/цреативе-еуропе_ен

• За све додатне информације можете контактирати црногорски Деск за Креативну Европу при Министарству културе:

Контакт особа - Ана Савјак
Е-маил: ана.савјак@мку.гов.ме
Тел: 00382 41 232 583