Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Конкурс УНЕСЦО-а за финансирање пројеката из Фонда за културну разноликост

Датум објаве: 25.02.2014 14:45 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) објавила је пети конкурс за подношење захтјева за финансирање пројеката средствима из Међународног фонда за културну разноликост (у даљем тексту "ИФЦД").
Међу могућим корисницима средстава Фонда је и Црна Гора, као чланица Конвенције о заштити и промовисању разноликости културних израза у складу са којом је Фонд и основан.

ИФЦД пружа подршку пројектима који имају за циљ подстицање настанка динамичног културног сектора, првенствено кроз активности које олакшавају увођење и/или израду политика и стратегија које имају директан утицај на стварање, производњу, дистрибуцију и приступ разноликости културних израза, као и јачање институционалних инфраструктура подржавајући одрживе локалне и регионалне културне индустрије.
Према Упуству о употреби средстава из ИФЦД, предлози пројеката требало би да се односе на културне политике и/или културне индустрије.

Од 2010.године, ИФЦД је опредијелио око 4,6 милиона долара за финансирање 71 пројекта у 43 земље у развоју, покривајући широк спектар области, од развоја и имплементације културних политика, до изградње капацитета културних предузетника, мапирање културних индустрија и стварања нових пословних модела културне индустрије.

На Конкурс могу аплицирати органи јавне управе, институције и невладине организације из земаља у развоју које су чланице Конвенције, као и међународне невладине организације.

Неподобне апликације
Захтјеве за пројекте у вези са производњом културно-умјетничких дјела и дешавања треба упутити Међународном фонду за промоцију културе. Захтјеве за пројекте у вези са очувањем нематеријалне културне баштине треба упутити Фонду за заштиту нематеријалне културне баштине, а оне који се тичу материјалне културне баштине Фонду за свјетску баштину.

Како се пријавити?
Државе чланице и невладине организације (НВО) треба да:
1. Преузму одговарајући Образац за пријаву (линк у наставку информације);
2. Консултују Водич за припрему успјешног захтјева (линк у наставку информације);
3. Попуне Образац пријаве на црногорском и енглеском језику;
4. Потпишу, овјере и датирају пријаву;
5. Приложе званични документ којим се потврђује правни статус подносиоца пријаве (орган јавне управе, јавна институција или НВО из земље у развоју која је уговорница УНЕСЦО-ве Конвенције из 2005. године).
6. Приложе другу додатну одговарајућу документацију и/или информације која се може сматрати важном;
7. Пријаве, уз пратећу документацију, пошаљу Националној комисији за УНЕСЦО у Црној Гори у оригиналу на адресу Министарства културе, Ул. Његошева 81250 Цетиње и на емаил: марија.разнатовиц@мку.гов.ме

Рокови
Крајњи рок за подношење пријава Националној комисији за УНЕСЦО у Црној Гори је 15.април 2014.године, док је крајњи рок за Националну комисију и Међународне невладине организације за подношење пријава Секретаријату Конвенције 15. мај 2014, у поноћ по средњоевропском времену.

Национална комисија за УНЕСЦО у Црној Гори, након одабира, има право да Секретаријату УНЕСЦО Конвенције поднесе четири најбоља пројекта (највише два од органа јавне управе или јавне установе и највише два од НВО), сходно пропозицијама конкурса.

Међународне НВО могу доставити највише двије пријаве које представљају приједлоге пројеката са доказаним утицајем на подрегионалном, регионалном и међурегионалном нивоу.

Успјешни подносиоци пријава биће обавијештени у децембру 2014. године, а уговори ће се
склапати најраније у марту 2015. године.

Апликациони формулар, Водич за припрему успјешног захтјева и додатна појашњења о конкурсу можете наћи на сљедећем линку:
хттп://www.унесцо.орг/неw/ен/цултуре/тхемес/цултурал-диверситy/диверситy-оф-цултурал-еxпрессионс/хоw-то-апплy/

Контакт особа:
Драгољуб Јанковић, самостални савјетник ИИ у Министарству културе
тел: 041 232 894
емаил: драгољуб.јанковиц@мку.гов.ме