Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Најава: Пријављивање за 87. Оскар

Датум објаве: 01.08.2014 12:10 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Министарство културе упућује позив домаћим филмским продуцентима да до 20. августа пријаве филм за избор црногорског кандидата за 87. награду Америчке академије филмске умјетности и науке – Оскар, у категорији Најбољи страни филм у 2014. години.

Право учешћа односи се на црногорске филмске продуценте регистроване за обављање дјелатности кинематографије у Црној Гори, уколико је филм:

- Јавно приказан у комерцијалном биоскопу седам дана у континуитету, у периоду између 1. октобра 2013. и 30. септембра 2014. године;
- Током приказивања рекламиран и медијски експлоатисан на уобичајен начин;
- Снимљен на црногорском или неком од језика у службеној употреби у Црној Гори;
- У потпуности подмирио све финансијске обавезе према ауторима, екипи и глумцима (хонорари, порези, доприноси, итд), што се односи и на регулисање ауторских права за коришћење музике, инсерата и других ауторских права.

Поред доказа да филм испуњава претходно наведене критеријуме, продуцент је дужан да достави и:

- Изјаву да филм испуњава услове и техничке карактеристике прописане Специјалним правилима Америчке академије и Правила Министарства културе;
- Попуњен, потписан и печатом овјерен Образац Америчке академије (Образац 3).

Комплетна документација подноси се до назначеног датума Архиви Министарства културе или поштом на адресу: Министарство културе, Његошева улица, 81250 Цетиње – са назнаком: Селекционој комисији за Оскар.

Продуценти ће бити обавијештени о распореду приказивања селектованих филмова у периоду од 25-30. августа 2014. године и у обавези су да копију пријављеног филма доставе Министарству дан прије приказивања.

О избору црногорског кандидата одлучиваће Селекциона комисија на основу Специјалних правила Америчке академије и Правила Министарства културе.

Према правилима Америчке академије, Селекциона комисија у Црној Гори оцјењиваће само филмове који буду достављени на технички исправној филмској копији (35 или 70мм). Комисија може прихватити да оцјењује филм на ДВД копији. Уколико тај филм буде проглашен за црногорског кандидата, продуцент ће у захтијеваном року израдити филмску копију (35мм) или ДЦП. Ако се продуцент не буде придржавао ових правила биће дисквалификован.

Резултати конкурса биће јавно објављени до 10. септембра 2014. године.

За додатне информације се можете обратити Илији Суботићу, савјетнику за аудиовизуелне дјелатности у Министарству културе (илија.суботиц@мку.гов.ме).

Неопходну документацију за кандидовање филма, са правилима Америчке академије и Министарства, можете преузети овдје:


Специал рулес - 87тх Ацадемy Аwардс Фореигн Лангуаге Филм Аwард 2014.
Дигитал qуалифицатионс анд субмиссион информатион нотес
Правила Министарства културе
Образац изјаве продуцента
Образац 3