Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Црна Гора приступила потпрограму МЕДИА Креативне Европе

Датум објаве: 26.01.2015 16:41 | Аутор: Министарство културре

Испис Штампај страницу


На основу Споразума Европске уније и Црне Горе о учешћу у програму Креативна Европа, наша држава постала је нова чланица потпрограма МЕДИА, који је намијењен пружању финансијске подршке развоју, дистрибуцији и промоцији европских филмова, као и аудиовизуелној индустрији.

Потпрограмом МЕДИА подржавају се дјела са европском димензијом; његују нове технологије, омогућава европским филмовима и аудиовизуелним дјелима (играни филмови, тв драме, документарци и нови медији) проналажење нових тржишта изван националних и европских граница, а такође финансирају обуке професионалаца и шеме развоја филма.

За промоцију и популарисање програма у Црној Гори биће задужен Деск за Креативну Европу, који је формиран при Министарству културе.

Црногорском кинематографском сектору тренутно су доступни конкурси о којима се више детаља може прочитати овдје.

Преглед актуелних конкурса са пратећим материјалима (текст конкурса, пропозиције, водичи за пријављивање и попуњавање апликација), доступан је на сајту Европске комисије, путем линка хттп://еацеа.ец.еуропа.еу/цреативе-еуропе/ацтионс/медиа_ен

Прије испуњавања пријаве, подносиоци су дужни да се региструју на Порталу за образовање, аудиовизуелне дјелатности, културу, грађанство и волонтерство Европске комисије, како би се добио тзв. идентификациони код, који ће бити затражен приликом аплицирања хттп://ец.еуропа.еу/едуцатион/партиципантс/портал/десктоп/ен/хоме.хтмл.

Апликације на енглеском језику подносе се директно Европској комисији до рока који је назначен у тексту конкурса.

Продуценти су у обавези да копију пријава достављају и Министарству културе на е-маил: илија.суботиц@мку.гов.ме.