Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

ЦЕИ Конкурс за резидентни боравак намијењен књижевницима

Датум објаве: 24.02.2015 13:58 | Аутор: Министарство културре

Испис Штампај страницу


Министарство културе информише да је Централна европска иницијатива (ЦЕИ) у сарадњи са Удружењем словеначких писаца објавила конкурс за додјелу стипендије за резидентни боравак књижевника у земљи чланици ЦЕИ по избору добитника стипендије. Стипендија је намијењена младим књижевницима из земаља Централне Европе које још увијек нијесу чланице ЕУ, што укључује и ствараоце из Црне Горе.

Право учешћа на овом конкурсу имају књижевни ствараоци старости до 35 година (рођени након 1. јануара 1981. године). Предвиђен је резиденцијални боравак од три мјесеца, а стипендија подразумијева новчани грант у износу од 5000 еура. Добитник стипендије свој резиденцијални боравак мора искористити у периоду од 2. септембра 2015. године до 2. септембра 2016. године.

Апликациони пакет треба да садржи сљедећу документацију:

1. Попуњени регистрациони образац (можете га преузети овдје);
2. Биографију апликанта на енглеском језику (максимално 1800 карактера без прореда);
3. Копију важеће личне карте или пасоша са видљивим датумом, мјестом рођења и држављанством апликанта;
4. Библиографију апликанта на енглеском језику (максимално 3600 карактера без прореда);
5. Опис пројекта, на енглеском језику, који ће бити реализован током тромјесечног резиденцијалног боравка (2000-4500 карактера без прореда). Пројекат мора бити књижевни рад (сви жанрови и теме). Теоријски или научно-истраживачки пројекти неће бити разматрани;
6. Једно писмо препоруке на енглеском језику са оригиналним потписом (максимално 1800 карактера без прореда, писма без оригиналног потписа неће бити разматрана).

Рок за подошење апликација је 30. април 2015. године. Апликације се шаљу поштом, у запечаћеној коверти, на сљедећу адресу:

Словене Wритерс’ Ассоциатион
(Wритер ин Ресиденце)
Томшичева 12
СИ-1000 Љубљана
Словениа


Избор књижевника извршиће међународна комисија коју чине чланови из Словеније, Италије и Аустрије, уз примјену сљедећих критеријума: 30% у односу на библиографију апликанта, 50% на основу описа пројекта и 20% на основу писма препоруке.
Сви кандидати ће бити обавијештени о одлуци комисије до 15. јула 2015. године.

Име добитника стипендије биће објављено на конференцији за медије крајем августа 2015, а добитник ће бити званично представљен на отварању Међународног књижевног фестивала Виленица. Добитник стипендије ће такође бити почасни гост 30. Међународног књижевног фестивала Виленица, који ће се од 2. до 6. септембра одржати на више локација у Словенији.

Од апликаната се очекује да информишу Министарство културе о подношењу пријаве и евентуалној селекцији, путем е-маил адресе: ана.савјак@мку.гов.ме.

За више информација можете контактирати Удружење словеначких писаца, најкасније 14 дана прије истека рока за достављање апликација (е-маил: нана.вогрин@виленица.си , тел: 00386 1 25 14 144).