Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Пријављивање за 89. награду Оскар у категорији Најбољи страни филм

Датум објаве: 26.07.2016 15:00 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министарство културе упућује позив домаћим филмским продуцентима да до 15. септембра 2016. године пријаве дугометражни играни филм за избор црногорског кандидата за 89. награду Америчке академије филмске умјетности и науке – Оскар у категорији Најбољи страни филм у 2016. години.

 

Право учешћа имају регистровани црногорски филмски продуценти, под условом да је:

 

- Филм прво јавно приказан у земљи која га пријављује у периоду између 1. октобра 2015. и 30. септембра 2016. године, као и да је први пут јавно приказан у домаћем комерцијалном биоскопу (зарад профита продуцента и приказивача) седам дана у континуитету. (Филм који у било којој верзији буде имао јавно приказивање или дистрибуцију у небиоскопском контексту, прије првог биоскопског приказивања, неће бити прихватљив за учешће);

- Током приказивања филм рекламиран и медијски експлоатисан на уобичајен начин;

- Филм снимљен на црногорском или неком од језика у службеној употреби у Црној Гори;

- Продуцент у потпуности подмирио све финансијске обавезе према ауторима, екипи и глумцима (хонорари, порези, доприноси, итд), што се односи и на регулисање ауторских права за коришћење музике, инсерата, …

 

Поред доказа да филм испуњава претходно наведене критеријуме, продуцент је дужан да достави и:

- Изјаву да филм испуњава услове и техничке карактеристике прописане Специјалним правилима Америчке академије и Правилима Министарства културе;

- Комплетан попис имена чланова филмске и глумачке екипе с подацима о њиховом држављанству или мјесту сталног пребивалишта;

- Кратки синопсис филма на црногорском језику;

- Биографију, филмографију и фотографију редитеља;

- Три до пет репрезентативних фотографија филма;

- Биоскопски плакат филма;

- Оригиналне чланке из новина и магазина којима се рекламирало прво јавно приказивање филма у комерцијалном биоскопу седам дана у континуитету;

- Контакт-податке продуцента.

Комплетна документација подноси се до назначеног датума непосредно Архиву Министарства или поштом на адресу: Министарство културе, Његошева улица, 81250 Цетиње – с назнаком: Селекционој комисији за награду Оскар у категорији Најбољи страни филм у 2016. години.

Продуцент је дужан да на захтјев Министарства културе, дан прије приказивања пред члановима Селекционе комисије, достави копију пријављеног филма. Селекциона комисија оцјењиваће само филмове који буду достављени на технички исправној копији (35мм/70мм/ДЦП). Комисија може прихватити да оцјењује филм и на ДВД копији.

О избору црногорског кандидата одлучиваће Селекциона комисија на основу Специјалних правила Америчке академије и Правила Министарства културе.

Ако се продуцент не буде придржавао одредби конкурса, Специјалних правила Акедемије и Правила Министарства, биће дисквалификован.

Резултати конкурса биће јавно објављени.

Уколико одређени филм буде одабран као црногорски кандидат, апликациони материјал мора бити достављен Америчкој академији до понедјељка, 3. октобра 2016. године у 17 сати по локалном времену.

За додатне информације се можете обратити Илији Суботићу, савјетнику за аудиовизуелне дјелатности у Министарству културе (илија.суботиц@мку.гов.ме).

Правила Америчке академије и Министарства културе, као и Образац изјаве продуцента, можете преузети путем сљедећих линкова:

Специјална правила Америчке академије

Правила Министарства културе

Образац изјаве продуцента