Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Креативна Европа: Објављен конкурс за Европске пројекте сарадње

Креативна Европа: Објављен конкурс за Европске пројекте сарадње
Датум објаве: 21.09.2017 08:16 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министарство културе информише да је Европска агенција за културу, образовање и аудиовизуелну дјелатност (ЕАЦЕА) објавила конкурс за пројекте сарадње у оквиру програма Креативна Европа, потпрограм Култура.

Позив је намијењен институцијама и организацијама које су као правна лица најмање двије године активни у културном и креативном сектору. Физичка лица не могу учествовати на овом конкурсу. Предложени пројекти морају бити у складу са основним приоритетима конкурса:

- промоција транснационалне мобилности умјетника и професионалаца и јачање њихових капацитета за сарадњу на међународном нивоу;

- подршка развоју публике како би се повећало интересовање и олакшао приступ европским културним и умјетничким дјелима и материјалној и нематеријалној културној баштини и побољшање приступа култури мање заступљених група;

- поспјешивање изградње капацитета кроз иновативне приступе стваралаштву и развоју нових модела управљања и маркетинга у области културе;

- поспјешивање интеркултурног дијалога, промоција заједничких ЕУ вриједности, разумијевања и поштовања осталих култура, уз подршку социјалној инклузији миграната и избјеглица.

Конкурс је отворен за непрофитне пројекте који трају највише 48 мјесеци, а пријаве се врше за једну од двије категорије:

- мањи пројекти сарадње (тражени износ гранта није већи од 200.000 еура, што представља 60% прихватљивог буџета; пројекат подразумијева главног партнера и два пројектна партнера);

- већи пројекти сарадње (тражени износ гранта није већи од 2.000.000 еура, што је 50% укупног буџета; пројекат подразумијева лидера и пет пројектних партнера).

Рок за достављање приједлога је 18.01.2018. године у 12 часова.

Више информација о конкурсу можете пронаћи у позиву и водићу  за европске пројекте сарадње.

Посебан дио овогодишњег конкурса јесте позив за достављање пројеката којима се обиљежава Европска година културне баштине (2018).

Основни циљ овог позива јесте промоција европског културног насљеђа као заједничког ресурса, подизање свијести о заједничкој историји, вриједностима и осјећају пипадности заједничком европском простору. Посебан приоритет представља и промоција културног насљеђа као извора инспирације за савремено умјетничко стваралаштво и јачање интеракције између сектора културне баштине и осталих културних и креативних сектора.

Право учешћа имају правна лица која су најмање двије године активна у културном и креативном сектору, а лидери пројекта не могу бити::

- институције високог образовања (укључујући и универзитете) и повезане истраживачке фондације, асоцијације и организације;
- организације и асоцијације из области туризма.

Прихватљиви су непрофитни пројекти максималног трајања од 24 мјесеца, за које се може тражити грант у износу до 200.000 еура (60% прихватљивог буџета), који подразумијевају лидера и најмање два пројектна партнера.

Прихватљиве су активности које у фокусу имају однос између културног насљеђа (материјалног, нематеријалног и дигиталног) и осталих области културе и креативног сектора.

Нијесу прихватљиве сљедеће активности:

- активности из области истраживања и туризма везане за културно насљеђе;
- анкете;

- конференције, изложбе и радионице као основне активности појекта (овакве активности свакако могу бити дио пројекта, посебно дио комуникационе и дисеминационе стратегије).

Рок за достављање апликација је 22.11.2017. године у 12 часова.

Више информација о конкурсу за обиљежавање Европске године културне баштине можете пронаћи у позиву и водичу за достављање приједлога.

За све недоумице и помоћ при аплицирању можете контактирати црногорски Деск за Креативну Европу у Министарству културе на емаил адресу милена.разнатовиц@мку.гов.ме