Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Рубрике

17.03.2017.

Потписани Уговори за пројекте Програма заштите и очувања културних добара за 2017. годину

Потписани Уговори за пројекте Програма заштите и очувања културних добара за 2017. годину Програмом заштите и очувања културних добара за 2017. годину, планирана је подршка, финансирање и суфинансирање програма и пројеката од значаја за остваривање јавног интереса у области културне баштине Црне Горе.

17.03.2017.

Министарство културе донијело одлуку о програмима и пројектима које ће суфинансирати у 2017.години

Министарство културе донијело  одлуку о програмима и пројектима које ће суфинансирати у 2017.години

На јавни конкурс објављен 25. новембра 2016.године, пристигло је укупно 457 пријава у 10 конкурсних области (ликовна умјетност, музичка и музичко-сценска дјелатност, књижевност, књижевно превођење и часописи за културу и умјетност, позоришна и филмска продукција, културно-умјетничке манифестације и фестивали, заједничко црногорско учешће на међународним сајмовима књига и филмским фестивалима и развој културе на сјеверу).

15.03.2017.

Састанак министра Љумовића и амбасадора Палестине Рабија Ал Хантоулија

Састанак министра Љумовића и амбасадора Палестине Рабија Ал Хантоулија

Проф.мр Јанко Љумовић, министар културе и Њ.Е. Раби Ал Хантоулиј, амбасадор Палестине у Црној Гори разговарали су данас у Министарству културе на Цетињу.

13.03.2017.

Сусрет министра Љумовића и амбасадора Републике Словачке, Хлобена

Сусрет министра Љумовића и амбасадора Републике Словачке, Хлобена

Проф.мр Јанко Љумовић, министар културе разговарао је данас са Њ.Е. Романом Хлобеном, Амбасадором Републике Словачке у Црној Гори.

11.03.2017.

Завршена радионица посвећена нематеријалној културној баштини

Завршена радионица посвећена нематеријалној културној баштини

Радионица посвећена нематеријалној културној баштини у организацији Министарства културе и УНЕСЦО центра ИИ категорије за нематеријалну баштину из Софије, завршена је данас на Цетињу. Од 7. до 11. марта на радионици одржаној на Цетињу и у Котору учествовало је 24 учесника међу којима су били представници локалних музеја и националних установа за заштиту културне баштине, као и носиоци нематеријалних културних добара које је Црна Гора законом заштитила.

11.03.2017.

Културна историја: 70 година од почетка музичког школства Црној Гори и оснивања музичке школе у Котору

Културна историја: 70 година од почетка музичког школства  Црној Гори и оснивања музичке школе у Котору

11. марта 2017. године обиљежава се 70 година од почетка музичког школства Црној Гори и оснивања музичке школе у Котору.

03.03.2017.

Рутовић учествовао на конференцији : „Слобода медија на западном Балкану“

Рутовић учествовао на конференцији : „Слобода медија на западном Балкану“

Жељко Рутовић, генерални директор Директората за медије Министарства културе, учествовао је на конференцији : „Слобода медија на западном Балкану“, у Бечу. Конференцију је отворио министар вањских послова Аустрије Себастиан Курц, предсједавајући ОЕБС-а и представница ОЕБС-а за слободу медија, Дуња Мијатовић

27.02.2017.

Културна историја – 27. фебруар: 170 година штампања првог издања “Горског вијенца” Петра ИИ Петровића Његоша

Културна историја – 27. фебруар: 170 година штампања првог издања “Горског вијенца” Петра ИИ Петровића Његоша

Поводом 170 година објављивања првог издања “Горског вијенца” на згради Министарства културе постављен је рад графичке дизајнерке Аделе Зејниловић “Фонт Његош”, који је дио умјетничко-дизајнерског пројекта њеног магистарског рада на Факултету ликовних умјетности “Црна Гора у писму – од личног до званичног”. Умјетница свој поступак гради у времену свакодневног настанка нових фонтова, а полазиште за рад налази у културној историји, прије свега у опусу Петра ИИ Петровића Његоша, доносећи кроз дизајн својеврсну визуелну интерпретацију оригиналног рукописа “Горског вијенца”, који се чува у Његошевом музеју – Биљарди на Цетињу.

15.02.2017.

Резиденцијалне стипендије за писце у оквиру Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ)

Министарство културе Црне Горе информише да је отворен позив за додјелу резиденцијалних стипендија за писце за 2017. годину, у оквиру Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ). Стипендија ЦЕИ-а за писце представља награду чији је циљ да охрабри прекограничну сарадњу и промоцију у области књижевности за младе писце из држава Централне Европе које нису дио Европске уније. Стога, право учешћа имају писци из Албаније, Бјелорусије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Молдавије, Србије и Украјине, старости испод 35 година (рођени од 1. јануара 1983. године).

13.02.2017.

Презентација Филмског центра Црне Горе на Европском филмском маркету у Берлину

В.д. директор Филмског центра Црне Горе Сехад Чекић у оквиру индустријске секције овогодишњег Интернационалног фествала у Берлину представиће Филмски центар Црне Горе. Европски филмски маркет (Еуропеан Филм Маркет), који окупља кинематографске посленике из цијелог свијета, биће прилика да се кроз сусрете са филмским професиналцима из различитих сектора и земаља представе програмски и институционални циљеви Филмског центра Црне Горе.