Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Рубрике

27.02.2017.

Културна историја – 27. фебруар: 170 година штампања првог издања “Горског вијенца” Петра ИИ Петровића Његоша

Културна историја – 27. фебруар: 170 година штампања првог издања “Горског вијенца” Петра ИИ Петровића Његоша Поводом 170 година објављивања првог издања “Горског вијенца” на згради Министарства културе постављен је рад графичке дизајнерке Аделе Зејниловић “Фонт Његош”, који је дио умјетничко-дизајнерског пројекта њеног магистарског рада на Факултету ликовних умјетности “Црна Гора у писму – од личног до званичног”. Умјетница свој поступак гради у времену свакодневног настанка нових фонтова, а полазиште за рад налази у културној историји, прије свега у опусу Петра ИИ Петровића Његоша, доносећи кроз дизајн својеврсну визуелну интерпретацију оригиналног рукописа “Горског вијенца”, који се чува у Његошевом музеју – Биљарди на Цетињу.

15.02.2017.

Резиденцијалне стипендије за писце у оквиру Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ)

Министарство културе Црне Горе информише да је отворен позив за додјелу резиденцијалних стипендија за писце за 2017. годину, у оквиру Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ). Стипендија ЦЕИ-а за писце представља награду чији је циљ да охрабри прекограничну сарадњу и промоцију у области књижевности за младе писце из држава Централне Европе које нису дио Европске уније. Стога, право учешћа имају писци из Албаније, Бјелорусије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Молдавије, Србије и Украјине, старости испод 35 година (рођени од 1. јануара 1983. године).

13.02.2017.

Презентација Филмског центра Црне Горе на Европском филмском маркету у Берлину

В.д. директор Филмског центра Црне Горе Сехад Чекић у оквиру индустријске секције овогодишњег Интернационалног фествала у Берлину представиће Филмски центар Црне Горе. Европски филмски маркет (Еуропеан Филм Маркет), који окупља кинематографске посленике из цијелог свијета, биће прилика да се кроз сусрете са филмским професиналцима из различитих сектора и земаља представе програмски и институционални циљеви Филмског центра Црне Горе.

13.02.2017.

Резултати конкурса Медитерранеа 18 – Бијенале младих умјетника Европе и Медитерана БЈЦЕМ

Резултати конкурса Медитерранеа 18 – Бијенале младих умјетника Европе и Медитерана  БЈЦЕМ

На међународном конкурсу за учешће на Бијеналу младих умјетника Европе и Медитерана - “Медитерранеа 18”, које се ове године одржава у Албанији од 4. до 9. маја, према одлуци међународног жирија, селектовани су: • Синиша Радуловић и Теодора Никчевић, за област визуелних умјетности; • Кристина Гвозденовић за област литерарног стваралаштва.

10.01.2017.

УНЕСЦО подржао пројекат „Женско културно насљеђе као покретачка сила црногорског развоја – какав Музеј жена нама треба?“ НВО „НОВА Центар за феминистичку културу“

УНЕСЦО подржао пројекат „Женско културно насљеђе као покретачка сила црногорског развоја – какав Музеј жена нама треба?“ НВО „НОВА Центар за феминистичку културу“

Генерална директорка УНЕСЦО Ирина Бокова је одобрила средства у укупном износу од 24.114,00 америчких долара за реализацију пројекта „Женско културно насљеђе као покретачка сила црногорског развоја – какав Музеј жена нама треба?“, којим је НВО „НОВА Центар за феминистичку културу“, посредством Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, аплицирала за Програм партиципације 2016 – 2017.

25.11.2016.

К О Н К У Р С за суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2017. години

Министарство културе суфинансираће у 2017. години нове пројекте и програме из сљедећих области: 1. Ликовна умјетност (међународни програми сарадње - самосталне и колективне изложбе у иностранству и учешће у осталим међународним програмима, конференције, колоније, радионице, стручна усавршавања; стручне ликовне публикације; ретроспективне изложбе од значаја за црногорску културу)

14.11.2016.

ЕУ Цоллецтиве Плаyс: Такмичење у писању драмског текста “Маттео Латино”

Пројекат ЕУ Цоллецтиве Плаyс! чији је суоснивач Програм Европске уније Цреативе Еуропе организује такмичење у писању драмског текста “Маттео Латино”, за писце млађе 30 година.

08.11.2016.

Најава: Изложба "Нематеријална културна добра Црне Горе" у Загребу

Изложба "Нематеријална културна добра Црне Горе" биће отворена у Загребу, у просторијама Националне заједнице Црногораца Хрватске, у четвртак 10.11.2016. године, у 19 сати.

01.11.2016.

К О Н К У Р С за суфинансирање програмских садржаја у локалним штампаним медијима и научним медијским часописима у 2017.години

Министарство културе, у складу са чланом 3 Закона о медијима („Сл.лист РЦГ, бр. 51/02, 62/02 и „Сл.лист ЦГ“, бр.40/11), објављује К О Н К У Р С за суфинансирање програмских садржаја у локалним штампаним медијима и научним медијским часописима у 2017.години Предмет конкурса: Суфинансирање производње програмских садржаја од значаја за остваривање јавног интереса у локалним штампаним медијима и научним медијским часописима

06.09.2016.

Министар Горановић на радном састанку са делегацијом Сан Марина

Министар Горановић на радном састанку са делегацијом Сан Марина

У оквиру званичне посјете највиших званичника Сан Марина Црној Гори, јуче је у Будви организован сусрет делегације са министром културе Павлом Горановићем и представницима Министарства одрживог развоја и туризма. Чланови делегације Сан Марина који бораве у Црној Гори су капетани регенти Њ.Е. господин Ђан Никола Берти и Њ.Е. господин Масимо Андреа Уголини, који су са министром Горановићем разговарали о унапређењу сарадње Црне Горе и Сан Марина у области културе и културног туризма.