Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Рубрике

19.06.2018.

Времеплов у чуну

Времеплов у чуну У оквиру обиљежавања Европске године културне баштине, Национални паркови Црне Горе реализовали су програм “Времеплов у чуну”, намијењен промоцији и популаризацији израде традиционалних дрвених чунова на Скадарском језеру, занату који је заштићен као нематеријално културно добро Црне Горе.

19.06.2018.

Најава: Отварања изложбе „Иконе из ризница паштровских манастира“ у Спомен дому „Стефан Митров Љубиша“

Најава: Отварања изложбе „Иконе из ризница паштровских манастира“ у Спомен дому „Стефан Митров Љубиша“

У Спомен дому „Стефан Митров Љубиша“ у Будви (ЈУ Музеји и галерије Будве), у уторак, 19. јуна 2018. године, у 20 часова, биће отворена документарно-умјетничка изложба „Иконе из ризница паштровских манастира“. Изложба се приређује у оквиру програма Европске године културне баштине , којим на националном нивоу кординира Министарство културе.

15.06.2018.

Министар Богдановић говорио на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН

Министар Богдановић говорио на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН

Министар културе Александар Богдановић говорио је вечерас на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН, који се од 12. до 17. јуна одржава у Бијелом Пољу. Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: "Узимајући у обзир да је и наше насљеђе богато фантастиком, један овакав фестивал може бити покретач повећаног интересовања за овај жанр, што је у сваком случају предуслов за озбиљнији уплив фантастике у савремено књижевно и умјетничко стваралаштво Црне Горе, а то би засигурно представљало велики допринос нашој, жанровски не баш разуђеној књижевној сцени. То што је тематска окосница овогодишњег фестивала средњовјековна традиција Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије, говори да су креатори овог програма тражили врло интригантне и инспиративне топосе наше заоставштине, у којима се мит, фантастика и предање препилћу са историјом, што увијек представља добро полазиште за умјетничку надградњу, која нема одговорност према фактографији већ искључиво према естетици."

11.06.2018.

Министарство културе суфинансира 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва у износу од 745.550 еура

Министарство културе суфинансира 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва у износу од 745.550 еура

Данас су у Министарству културе потписани уговори о суфинансирању програма и пројеката у 2018. години које је Министарство културе подржало на оносову годишњег јавногконкурса у области културно-умјетничког стваралаштва. Сходно одлуци са конкурса, Министарство културе ће у овој години суфинансирати 208 пројеката и програма, са укупним износом од 745.550 еура. На свечаности која је организована овим поводом говорили су Александар Богдановић, министар културе и Драгица Милић, генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво. Свечаном потписивању присутвовао је велики број продуцената и аутора из свих градова Црне Горе.

01.06.2018.

Отворена изложба "Новац Републике Италије од 1946. до 2002."

Отворена изложба "Новац Републике Италије од 1946. до 2002."

Изложба "Новац Републике Италије од 1946. до 2002." отворена је данас у Музеју новца. На отварању су говорили: министар културе Александар Богдановић, гувернер Централне банке Радоје Жугић, градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан И амбассадор Републике Италије у Црној Гори Лука Зелиоли.

01.06.2018.

Изложба геолошке збирке „Камен крије знање“

Изложба геолошке збирке „Камен крије знање“

У оквиру програма обиљежавања Европске године културне баштине, Природњачки музеј Црне Горе и ЈУ Музеји и галерије Никшић, организују изложбу геолошке збирке др Душана Драговића „Камен крије знање“. Изложба ће бити отворена 1. јуна 2018. године у у галерији „Никола И“ у ЈУ Музеји и галерије Никшић, са почетком у 20 сати.

17.05.2018.

Дан и Ноћ музеја 2018

Дан и Ноћ музеја 2018

У оквиру програма прославе Европске године културне баштине, Дан и ноћ музеја биће обиљежени у 11 општина у Црној Гори, 18. и 19. маја. У оквиру манифестације, публика ће имати прилику да учествује у бесплатним програмима који се организују у Бару, Беранама, Бијелом Пољу, Будви, Цетињу, Херцег Новом, Котору, Никшићу, Тивту, Подгорици и Рожајама. Овогодишња тема манифестације „Хиперповезаност музеја: нови приступи, нова публика“, одабрана је у складу са идејом промовисања самог термина „хиперповезаност“, који указује на вишеструке начине комуникације који постоје у савременом свијету, а базирају се на електронску пошту, поруке, телефонску комуникацију, интернет. Захваљујући технологијама музеји данас, кроз савремену презентацију колекција, могу да допру до нове публике, било да се ради о дигитализацији, додавању мултимедијалних садржаја или промовисању манифестација и догађаја на друштвеним мрежама.

16.05.2018.

Одлука о суфинансирању програма и пројеката од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2018. години

Министарство културе ће у 2018.години суфинансирати укупно 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва, са укупним износом 754.550 €, и то: 21 из области ликовне умјетности (32.400 €); 11 музичких и музичко-сценских пројеката и програма (30.000 €); 42 књижевна пројекта (44.050 €); 15 пројеката књижевног превођења (19.500 €); 6 часописа из области културе и умјетности (41.000 €); 4 позоришне продукције (18.000 €); 34 манифестације и фестивала (320.400 €); 7 пројеката заједничког црногорског учешћа на међународним манифестацијама и фестивалима (30.500 €) и 68 пројеката из Програма развоја културе на сјеверу (218.700 €).

24.04.2018.

Дефинисан оквир за сарадњу Црне Горе и Републике Албаније у 2018. и 2019. години

Дефинисан оквир за сарадњу Црне Горе и Републике Албаније у 2018. и 2019. години

Током званичне посјете министарке културе Републике Албаније Миреле Кумбаро Фурџи Црној Гори, након сусрета са министром културе Александром Богдановићем, министри су одржали заједнички састанак са директорима институција културе двије земље. Сходно договору са недавног сусрета министара у Лајпцигу, данашњи састанак на Цетињу организован је како би представници министарстава и институција разговарали о пројектима на којима ће наше двије земље радити током наредне двије године и који ће бити саставни дио Програма сарадње у области културе за 2018. и 2019. годину. Програм који ће у наредним мјесцима бити потписан, садржаће конкретне активности министарстава и институција културе.

20.04.2018.

Дани европске баштине: Јавни позив за достављање прича о европској култуној баштини

Дани европске баштине: Јавни позив за достављање прича о европској култуној баштини

Објављен је Јавни позив за достављање прича о европској културној баштини. Ова пилот иницијатива реализује се у оквиру Дана европске баштине, са циљем наглашавања европске димензије културног насљеђа, али и истицања значаја локалних заједница које су укључене у обиљежавање Дана европске баштине на европском и националном нивоу.