Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

08.12.2018.

Proglašen dobitnik nagrade Petar Lubarda za 2018.godinu

Likovna umjetnica, Milka Delibašić, dobitnica je državne nagrade „Petar Lubarda“ za 2018. godinu, za djelo pod nazivom „Statičnost unutar prolaznosti vremena“, iz 2017.godine. Odluku je donio Žiri, koji je radio u sastavu: predsjednik Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti i članovi: Filip Janković, likovni umjetnik, Svetlana Racanović, istoričarka umjetnosti, Jelena Tomašević, likovna umjetnica i Aldemar Ibrahimović, likovni umjetnik.

07.12.2018.

JAVNI POZIV ZA PREDLAGANJE PREDSTAVNIKA NEVLADINE ORGANIZACIJE U RADNOM TIJELU ZA IZRADU PREDLOGA ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA

Ovim zakonom će se u skladu sa Direktivom o izmjeni direktive o audio vizuelnim medijskim uslugama 2010/13/EU usvojenom u Evropskom parlamentu 02. oktobra 2018.godine, koju su članice EU i zemlje pristupnice dužne implementirati u svoje zakonodavstvo, dodatno urediti pitanje pružanja audio vizuelnih medijskih usluga u Crnoj Gori. Takođe, ovim zakonom u svrhu konzistentnosti i cjelovitosti seta medijskih zakona izvršiće se usaglašavanje sa rješenjima iz Zakona o medijima.

07.12.2018.

Ministar Bogdanović otvorio Salon arhitekture

Ministar Bogdanović otvorio Salon arhitekture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je sinoć Salon arhitekture u Podgorici. Otvarajući Salon ministar Bogdanović je istakao: “Jedan od načina kojima se danas prezentuju arhitektonske ideje i projekti, upravo su saloni arhitekture.

06.12.2018.

Bogdanović i Veber razgovarali o novim pravcima buduće saradnje

Bogdanović i Veber razgovarali o novim pravcima buduće saradnje

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Nj.E. Robert Veber, ambasador Republike Njemačke u Crnoj Gori, razgovarali su danas na Cetinju o saradnji u oblasti kulture između dvije države kao i mogućnostima za njeno dalje snaženje. Sagovornici su razgovarali o skorom potpisivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade SR Njemačke o kulturnoj, naučnoj i prosvjetnoj saradnji koji je u postupku usaglašavanja, naglasivši značaj ovog dokumenta za koji su uvjereni da će dodatno pospješiti sve vidove kulturne saradnje.

06.12.2018.

Otvoreno Bijenale mladih umjetnica i umjetnika ART EX-YU 2018

Otvoreno Bijenale mladih umjetnica i umjetnika ART EX-YU 2018

Bijenale mladih umjetnica i umjetnika ART EX-YU 2018. otvoreno je u u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića i trajaće do 28.februara 2019.godine. Na otvaranju je govorila g eneralna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić.

05.12.2018.

Bogdanović i Ersoj: „Posvećeno radimo na jačanju odnosa naših zemalja“

Bogdanović i Ersoj: „Posvećeno radimo na jačanju odnosa naših zemalja“

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa ministrom kulture i turizma Republike Turske Mehmetom Nuri Ersojem, sa kojim je razgovarao o brojnim temama, koje mogu doprinijeti daljem snaženju odnosa Crne Gore i Republike Turske, te nastavku dobre saradnje u svim oblastima. Saradnja Crne Gore i Republike Turske u oblasti kulture je na visokom nivou, ocijenjeno je na sastanku. Naši umjetnici i institucije su do sada sarađivali na nekliko zajedničkih projekata, a značajna je podrška koju Republika Turska pruža Crnoj Gori.

05.12.2018.

U Kotoru se održava Regionalna radionica o Procjeni uticaja na baštinu

U Kotoru se održava Regionalna radionica o Procjeni uticaja na baštinu

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, u saradnji sa ICCROM-om i uz podršku Centra za svjetsku baštinu UNESCO, UNESCO Regionalnog biroa za nauku i kulturu iz Venecije i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, organizovala je Regionalnu radionicu o Procjeni uticaja na baštinu, koja se održava u Kotoru, od 03-06. decembra.

04.12.2018.

Odluka o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama na osnovu Javnog konkursa „Raznolikost izraza nezavisne kulturne scene“

Na osnovu člana 32ž stav 1 Zakona o nevladinim organitacijama („Službeni list CG“, br. 39/11 i 37/17), a u vezi sa Javnim konkursom „Raznolikost izraza nezavisne kulturne scene“, objavljenim 30. aprila 2018.godine, u postupku odlučivanja o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2018.godini u oblastima umjetnosti i kulture, Komisija Ministarstva kulture za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija (u daljem tekstu: Komisija), donosi ODLUKU O RASPODJELI SREDSTAVA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA PROJEKTE U OBLASTIMA UMJETNOSTI I KULTURE.

04.12.2018.

Ministar Bogdanović govorio na Trećoj svjetskoj konferenciji o turizmu i kulturi u Istanbulu

Ministar Bogdanović govorio na Trećoj svjetskoj konferenciji o turizmu i kulturi u Istanbulu

Delegacija predvođena ministrom kuture Aleksandrom Bogdanovićem, učestvuje na Trećoj svjetskoj konferenciji o turizmu i kulturi pod sloganom "Kultura i turizam: za dobro svih", koja se održava u Istanbulu od 3-5.decembra 2018.godine. Učešće na konferenciji je prilika za jačanje odnosa zemalja učesnica, razmjenu iskustava i prakse u oblasti turizma, kao i podsticaj na polju ekonomske saradnje. Ministarska sesija, na kojoj je govorio ministar Bogdanović, okupila je ministre turizma i kulture kako bi razmijenili primjere pozitivne prakse o politikama koje mogu biti umrežene u cilju dostizanja održivog razvoja...

30.11.2018.

Javni poziv za konsultovanje zainteresovane javnosti u početnoj fazi pripreme Zakona o elektronskim medijima

Ministarstvo kulture, u skladu s Programom rada Vlade Crne Gore za 2019. godinu, priprema Predlog zakona o elektronskim medijima. Tim povodom Ministarstvo kulture poziva zainteresovanu javnost: organe, organizacije, udruženja i pojedince da dostave inicijative, predloge, sugestije i komentare u vezi sa državnim nagradama.