Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

16.02.2018.

Sprovode se preventivne mjere na Duklji

Sprovode se preventivne mjere na Duklji Stručni tim konzervatora Centra za konzevaciju i arheologiju Crne Gore, od početka januara ove godine radi na spovođenju preventivnih mjera na arheološkom lokalitetu Duklja. Prevetivne mjere se sprovode u zapadnom dijelu grada, na novootkrivenoj vili urbani, koja je devastirana izgradnjom želježničke pruge. Prema arheološkim pokretnim nalazima (fragmentima amfora i staklenog posuđa) objekat datira iz 4. vijeka i za sada predstavlja jedinu otkrivenu luksuznu građevinu ovog perioda u Duklji.

15.02.2018.

Usvojene Izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora

Usvojene Izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora

Skupština Crne Gore usvojila je juče Izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora, kojim se dodatno unaprjeđuje zakonski okvir i pruža kvalitetnija osnova za upravljanje ovim UNESCO područjem. U skladu sa Odlukom Komiteta za svjetsku baštinu koja se odnosi na područje Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, usvojene u Istanbulu, u julu 2016. godine, Ministarstvo kulture je donijelo odluku da tokom 2017. godine inovira i unaprijedi pravni okvir Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora.

14.02.2018.

Ministar Bogdanović i ambasador Poša razgovarali o saradnji

Ministar Bogdanović i ambasador Poša razgovarali o saradnji

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas na Cetinju sa ambasadorom Republike Mađarske u Crnoj Gori Nj.E. Kristijanom Pošom. Sagovornici su ocijenili veoma uspješnom primjenu Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Mađarske, koji je potpisan prošle godine i predstavlja odlično polazno stanovište za zajedničke aktivnosti i projekte.

14.02.2018.

Telegram ministra Bogdanovića povodom smrti istaknutog crnogorskog umjetnika Boška Odalovića

Povodom smrti istaknutog crnogorskog umjetnika Boška Odalovića, ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je telegram saučešća porodici, u kojem se, izmedju ostalog, navodi:

13.02.2018.

Ministar Bogdanović razgovarao sa predstavnicima Instituta za medije

Ministar Bogdanović razgovarao sa predstavnicima Instituta za medije

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je sa Oliverom Nikolić, direktoricom Instituta za medije. Direktorica Instituta za medije Olivera Nikolić predstavila je projekat Instituta koji će biti finansiran od strane Evropske komisije. Kako je istakla, projekat će se baviti etikom u crnogorskim medijima i biće realizovan u saradnji sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom etičkog novinarstva iz Londona.

13.02.2018.

Ministar Bogdanović razgovarao sa direktorom Muzičkog centra Žarkom Mirkovićem

Ministar Bogdanović razgovarao sa direktorom Muzičkog centra Žarkom Mirkovićem

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković razgovarali su o aktuelnim temama u ovoj instituciji kulture. Razgovarano je o problemima sa prostornim kapacitetima sa kojima se Muzički centar suočava od svog osnivanja 2006. godine. Sagovornici su istakli važnost rješavanja ovog pitanja u narednih nekoliko mjeseci, imajući u vidu da je rekonstrukcija Doma vojske, u kojem je planirano da Muzički centar bude smješten, u svojoj finalnoj fazi. Ministar Bogdanović je naglasio da je neophodno ubrzati sve preostale aktivnosti kako bi Muzički centar što prije dobio reprezentativni prostor i adekvatne uslove za obavljanje koncertne djelatnosti.

12.02.2018.

ODLUKA o izboru kandidatkinje NVO koja će biti članica Radne grupe za izradu Nacrta zakona o medijima

Na osnovu člana 14 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list CG”, broj 7/12) ministar kulture donosi ODLUKU o izboru kandidata/kinje nevladinih organizacija koji/a će biti član/ica Radne grupe za izradu Nacrta zakona o medijima

12.02.2018.

Razgovarano o unapređenju arhivske djelatnosti

Razgovarano o unapređenju arhivske djelatnosti

Na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i načelnice Odjeljenja Istorijskog arhiva Kotor Snežane Pejović razgovarano je o unapređenju arhivske djelatnosti u Crnoj Gori. Načelnica Pejović je predstavila ministru Bogdanoviću rad Istorijskog arhiva Kotor i istakla da ova ustanova baštini tradiciju dugu skoro 70 godina, kao i da se u njoj čuvaju bogate zbirke u kojima najstariji dokument datira iz 1309. godine.

12.02.2018.

Ministar Bogdanović posjetio Pomorski muzej

Ministar Bogdanović posjetio Pomorski muzej

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je Pomorski muzej Crne Gore i razgovarao sa direktorom Muzeja Androm Radulovićem i njegovim saradnicima. Ministar Bogdanović i direktor Radulović su razgovarali o aktuelnim dešavanjima u Pomorskom muzeju i prijedlozima za unapređenje njegovog rada. Ministar Bogdanović je istakao posebno zadovoljstvo aktivnostima i projektima koje Pomorski muzej Crne Gore realizuje, ističući da svojim djelovanjem na pravi način baštini tradiciju prve pomorske zbirke Bratovštine Bokeljske mornarice iz koje je nastao. O tome svjedoči i broj posjetilaca koji svake godine obiđe Pomorski muzej, naveo je Ministar.

11.02.2018.

Otvorena izložba "Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018"

Otvorena izložba "Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018"

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je danas izložbu "Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018", u Istorijskom arhivu Kotor. Izložbu je organizovao Pomorski muzej Crne Gore i Istorijski arhiv Kotor, u okviru oblježavanja jubileja, 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj. Na otvaranju su govorili Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja, Snežana Pejović, načelnica Odsjeka Istorijski arhiv Kotor i prof.dr Antun Sbutega, admiral Bokeljske mornarice.