Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

10.08.2018.

Etno kamp Kolašin

Etno kamp Kolašin U okviru programa oblježavanja Evropske godine kulturne baštine u Kolašinu je od 1. do 7. avgusta 2018. održan četvrti po redu Etno kamp, baziran na istraživanju i promovisanju elemenata nematerijalne kulturne baštine.

06.08.2018.

Ministar Bogdanović za RTCG: Najavljena proslava Podgoričke skupštine veličanje datuma upamćenog po nestanku Crne Gore

Ministar Bogdanović za RTCG: Najavljena proslava Podgoričke skupštine veličanje datuma upamćenog po nestanku Crne Gore

Povodom najava proslave 100 godina od Podgoričke skupštine, ministar kulture Aleksandar Bogdanović dao je izjavu za Televiziju Crne Gore, u kojoj se, između ostalog navodi: "Ministarstvo kulture osuđuje najavu organizacije pomenute proslave, koja u samoj srži predstavlja veličanje datuma upamćenog po nestanku Crne Gore, koji je nadalje vodio ka epohi krvave represije nad našim narodom i potiranju svega što je simbolizovalo crnogorsko ime, kulturu i identitet.

04.08.2018.

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju 18. Sajma knjiga u Ulcinju

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju 18. Sajma knjiga u Ulcinju

Sinoć je u Ulcinju, na Pristanu, otvoren 18. Sajam knjiga, koji će u narednih nekoliko dana okupiti oko 50 izdavača iz Crne Gore i regiona. Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, zamjenik ministra turizma Albanije Hajrulah Čeku, direktor Turističke organizacije Ulcinj Fatmir Đeka, direktorica Instituta za promociju knjige iz Tirane Irena Toči i poznati albanski pisac Namik Dokle.

03.08.2018.

Izvještaj o sprovedenim konsultacijama sa zainteresovanim NVO o Nacrtu sektorske analize

Ministartvo kulture, na osnovu člana 12 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija („Službeni list Crne Gore“, broj 41/18), a u vezi sa članom 32a stav 2 Zakona o nevladinim organizacijama ("Službeni list Crne Gore", br. 39/11 i 37/17), dana 12. jula 2018. godine, objavilo je Javni poziv zainteresovanim nevladinim organizacijama za konsultacije u cilju sačinjavanja Sektorske analize za utvrđivanje prijedloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima kulture i umjetnosti, u 2019. godini. Uz Javni poziv dostavljen je Nacrt sektorske analize za utvrđivanje predloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija iz Budžeta Crne Gore u 2019. godini (u daljem tekstu: Nacrt).

03.08.2018.

Rezultati Javnog poziva za člana NVO u radnom tijelu za izradu Predloga zakona o državnim nagradama

Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija ("Službeni list CG", broj 41/18), a u vezi s Javnom pozivom za predlaganje predstavnika nevladine organizacije u radnom tijelu za izradu Predloga zakona o državnim nagradama (u daljem tekstu: Javni poziv), objavljenim 17. jula 2018. godine, Ministarstvo kulture objavljuje sljedeće: 1. Na Javni poziv nije dostavljen nijedan predlog koji ispunjava uslove. 2. Na Javni poziv dostavljen je jedan predlog i to: NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku, Nikšić, koja je predložila Mitra Radonjića.

03.08.2018.

Crnogorsko narodno pozorište objavilo Konkurs za savremeni domaći tekst

Crnogorsko narodno pozorište objavilo Konkurs za savremeni domaći tekst

Crnogorsko narodnog pozorište raspisalo je Konkurs za savremeni domaći dramski tekst, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture. Pravo učešća na Konkursu imaju državljani i državljanke Crne Gore. Mogu se kandidovati samo drame koje prethodno nijesu publikovane i izvođene. Autori/ke mogu kandidovati najviše dvije drame. Dodjeljuje se jedna nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog dijela u iznosu od 5.000 eura.

02.08.2018.

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju 32. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju 32. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival

Sinoć je na Kanli kuli svečano otvoren 32. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival, festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić. Nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu dodijeljena je glumici Mileni Dravić čijim je pismom i zvanično otvoren 32. Festival. Na otvaranju je premijerno prikazan film “Krijumčareći Hendriksa”, kiparskog reditelja Mariosa Piperidesa.

01.08.2018.

Ministarstvo kulture obezbijedilo finansijska sredstva za sanaciju dvorskog groblja Petrovića

Imajući u vidu značaj Cetinjskog manastira i dvorskog groblja Petrovića koje se u okviru njega nalazi, Ministarstvo kulture je obezbijedilo finansijska sredstva, ali i druge potrebne resurse, za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje svih potrebnih mjera u cilju zaštite ovog nepokretnog kulturnog dobra. Tim povodom, ministar Aleksandar Bogdanović je uputio inicijativu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, kao držaocu kulturnog dobra, za realizaciju navedenih aktivnosti.

01.08.2018.

Ministar Bogdanović-ambasadorka Davije: U oktobru u Crnoj Gori o nelegalnoj trgovini kulturnim dobrima

Ministar Bogdanović-ambasadorka Davije: U oktobru u Crnoj Gori o nelegalnoj trgovini kulturnim dobrima

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i šefica Misije OEBS, ambasadorka Mariz Davije, razgovarali su danas na Cetinju o projektu u oblasti kulturne baštine, čija će realizacija početi u oktobru u Crnoj Gori. U okviru predsjedavanja Italije OEBS-om, u Crnoj Gori će biti organizovana radionica posvećena borbi protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima, koja će od 1. do 5. oktobra okupiti brojne stručnjake iz zemalja Jugoistočne Evrope.

28.07.2018.

Izložbom "Boja lica" otvorena galerija Pomorskog muzeja

Izložbom "Boja lica" otvorena galerija Pomorskog muzeja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je večeras u Kotoru izložbu „Boja lica“ Tijane Gordić i Adina Rastoder, kojom je svečano otvorena galerija Pomorskog muzeja Crne Gore. Na otvaranju je govorio i direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović. Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Otvaranjem galerijskog prostora u Pomorskom muzeju, ovaj osobeni i tako značajan topos kulture Kotora i Crne Gore, dobija ne samo jedan novi sadržaj već i nove mogućnosti za otkrivanje onih ne uvijek vidljivih veza između tradicije i recentnog umjetničkog stvaralaštva. Kako živimo u epohi u kojoj se ponovo živo preispituju odnosi savremenosti i tradicije, svako njihovo sučeljavanje u konkretnom prostoru i konceptu, predstavlja inspirativno polazište kako teoriji tako i samim poetikama umjetinčkih stvaralaca.