Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

U Tirani otvorena prva izložba u okviru projekta ArTVision "Koegzistencija za novi jadranski koine"

U Tirani otvorena prva izložba u okviru projekta ArTVision "Koegzistencija za novi jadranski koine"
Datum objave: 04.08.2014 10:23 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


U Tirani je u petak, 1. avgusta, otvorena prva izložba „Koegzistencija - za novi jadranski koine“,  projekta "ArTvision-a.live.art.channel." koji se realizuje iz Adriatic IPA programa.

 

Izložba postavljena u zanimljivom ambijentu objekta Piramida, jednog od kultnih građevinskih zdanja iz perioda Envera Hodže, biće otvorena od 1. do 24.  avgusta.

 

Muzej savremene umjetnosti “Pino Paksali” iz Barija osmislio je i producirao ovu izložbu u saradnji sa timom kustosa  i uz institucionalnu podršku zemalja učesnica u projektu. Izložba prikazuje novije produkcije umjetnika iz Albanije, Crne Gore,Hrvatske, te italijanskih regija Veneto i Pulja,koji rade  u domenu video umjetnosti i savremenih formi.

 

Nakon postavke u Tirani planirane su još četiri nove verzije iste izložbe  i to na Cetinju, u Rijeci, Veneciji i u Bariju.

 

Kustos angažovan za postavku i realizaciju izložbe „Koegzistencija“ u Tirani je italijanski kritičar umjetnosti, Roberto Lakarbonara, u saradnji sa timom kustosa koji je radio na pojedinačnim selekcijama u zemljama učesnicama u projektu, koji će biti autori narednih postavki ove izložbe.

 

Crnogorski umjetnici koji učestvuju u ovoj izložbi su: Irena Lagator Pejović, Igor Rakčević, Jelena Tomašević, Jovana Vujanović, Natalija Vujošević. Ovakva selekcija crnogorskih umjetnika rezultat je odabira italijanske istoričarke umjetnosti Marije Paole Spineli i Savjetnika za likovnu umjetnost u Ministarstvu kulture, Borisa Abramovića.

Prema selekcijama kustoskih timova izložbu čine još i radovi sledećih umjetnika: Endri Dani, Sulejman Fani, Ilir Kaso, Alketa Ramaj, Anila Rubiku (Albanija); Gildo Bavčević, Fokus Grupa, Ana Husman, Nika Rukavina, Davor Sanvincenti (Hrvatska); Đulija Marija Beli, Kjara Bugati, Enej Gala, Anamarija Makapani, Franćeska Piovezan (Italija Veneto regija); Dario Agrimi, Sara Ćiraći, Đanamarija Đaneti, Franćeska Loprieno, Đuzepe Teofilo (Italija  Pulja regija).

Ministarstvo kulture Crne Gore  je jedan od partnera na projektu ArTVision, u kojem iz Crne Gore učestvuje i Fakultet Dramskih Umjetnosti sa Cetinja, kao tehnički partner i Radio Televizija Crne Gore kao pridruženi partner. Lider projekta je italijanska Regija Pulja, a partneri su još i: iz Italije Muzej savremene umjetnosti Pino Paskali, Regija Veneto i Akademija lijepih umjetnosti iz Venecije, iz Hrvatske Primorsko-goranska Županija i televizijski kanal RI iz Rijeke, iz Albanije Ministarstvo kulture i Akademija umjetnosti iz Tirane. Pridruženi partneri u projektu su Euronews, iz Francuske, Artribune i Servizi-Italiani, iz Italije i RTV Now News, iz Albanije.

Ovdje možete preuzeti tekst kustoskinje Marije Paole Spineli.