Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Najavljena izložba “Koegzistencija- za novi jadranski koine”

Najavljena izložba “Koegzistencija- za novi jadranski koine”
Datum objave: 04.09.2014 14:10 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUDanas je u Ministarstvu kulture održan pres na kojem je najavljena velika izložba ArTVision projekta “Koegzistencija – za novi jadranski koine”, koja će biti otvorena sjutra veče, u 20 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Na presu su govorili: Dragica Milić, generalni direktor Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Ileana Inglese, predstavnik Regije Pulja, lidera projekta i Maria Paola Spinelli, kustos izložbe na Cetinju.

Obraćajući se prisutnima generalna direktorka Milić je istakla zadovoljstvo što Ministarstvo kulture učestvuje u realizaciji projekta ArTVision i što je u prilici da u saradnji sa relevantnim partnerima crnogorskoj javnosti predstavi savremeno stvaralaštvo jadranskog regiona. Kako je navela, izložba “Koegsistencija- za novi jadranski koine” je samo jedna od aktivnosti na projektu koje će dprinijeti jačanju regionalne saradnje.

Ileana Inglese je govoreći o projektu ArTVision naglasila da će u okviru ovog projekta partneri biti u prilici da, pored realizacije izložbe “Koegzistencija- za novi jadranski koine”, kroz brojne druge aktivnosti pruže priliku mladim autorima i umjetnicima da svoje stvaralaštvo razvijaju u međunarodnom kontekstu. Kako je navela Inglese, glavni cilj partnera na projektu je da omoguće da on nastavi da živi i nakon zvaničnog završetka naredne godine.

Maria Paola Spineli, koja je bila zadužena za izbor crnogorskih umjetnika koji će učestvovati na izložbi istakla je da je za napravljeni izbor zaslužna heterogenost jezika i izražajnost medija koje su umjetnici koristili u svojim radovima. Ukratko je prisutnima predstavila radove crnogorskih umjetnika: Irene Lagator Pejović, Natalije Vujošević, Jelene Tomašević, Jovane Vujanović i Igora Rakčevića i pozvala sve prisutne da sjutra veče posjete galeriju na Cetinju u kojoj će na jednom mjestu biti predstavljena savremena umjetnost jadranskog regiona.