Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Crna Gora pristupila potprogramu MEDIA Kreativne Evrope

Datum objave: 26.01.2015 16:41 | Autor: Ministarstvo kulturre

Ispis Štampaj stranicu


Na osnovu Sporazuma Evropske unije i Crne Gore o učešću u programu Kreativna Evropa, naša država postala je nova članica potprograma MEDIA, koji je namijenjen pružanju finansijske podrške razvoju, distribuciji i promociji evropskih filmova, kao i audiovizuelnoj industriji.

Potprogramom MEDIA podržavaju se djela sa evropskom dimenzijom; njeguju nove tehnologije, omogućava evropskim filmovima i audiovizuelnim djelima (igrani filmovi, tv drame, dokumentarci i novi mediji) pronalaženje novih tržišta izvan nacionalnih i evropskih granica, a takođe finansiraju obuke profesionalaca i šeme razvoja filma.

Za promociju i popularisanje programa u Crnoj Gori biće zadužen Desk za Kreativnu Evropu, koji je formiran pri Ministarstvu kulture.

Crnogorskom kinematografskom sektoru trenutno su dostupni konkursi o kojima se više detalja može pročitati ovdje.

Pregled aktuelnih konkursa sa pratećim materijalima (tekst konkursa, propozicije, vodiči za prijavljivanje i popunjavanje aplikacija), dostupan je na sajtu Evropske komisije, putem linka http://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/actions/media_en

Prije ispunjavanja prijave, podnosioci su dužni da se registruju na Portalu za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti, kulturu, građanstvo i volonterstvo Evropske komisije, kako bi se dobio tzv. identifikacioni kod, koji će biti zatražen prilikom apliciranja http://ec.europa.eu/education/participants/portal/desktop/en/home.html.

Aplikacije na engleskom jeziku podnose se direktno Evropskoj komisiji do roka koji je naznačen u tekstu konkursa.

Producenti su u obavezi da kopiju prijava dostavljaju i Ministarstvu kulture na e-mail: ilija.subotic@mku.gov.me.