Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржана панел дискусија у Министарству културе на тему „Пројекти Креативне Европе у контексту екологије и умјетности“

Одржана панел дискусија у Министарству културе на тему „Пројекти Креативне Европе у контексту екологије и умјетности“
Датум објаве: 22.01.2016 15:58 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Данас је у Министарству културе на Цетињу одржана Панел дискусија „Пројекти Креативне Европе у контексту екологије и умјетности”, коју су заједнички реализовале Деск за Креативну Европу Министарства културе и НВО “Круг” из Лондона.

Шеф Деска за Креативну Европу Велике Британије Кристоф Јанковски говорио је о британским искуствима имплементације пројеката зелене културе уз подршку програма ЕУ, са посебном пажњом на могућности умрежавања и успостављања дуготрајних и одрживих партнерстава у европском културном контексту. Као примјере најбољих британских пракси, детаљно је представио пројекте Имагине2020, ГАЛА и Wеатхер Статионс, као и на који начин ови пројекти могу бити користан модел припреме и за црногорске културне дјелатнике.

Пројектна координаторка НВО “Круг” из Лондона Аманда Росо представила је пројекат Фестивала зелене културе, који ова организација реализује на Ади Бојани на годишњем нивоу, у циљу поспјешивања синергије између културе и екологије и промоције зелене агенде у Црној Гори.

Локалну перспективу сарадње између црногорских општина и организација цивилног друштва на питањима екологије и одрживости представила је Зенепа Лика, потпредсједница Општине Улцињ, која подржава Фестивал зелене културе од његовог оснивања. Милица Перишић, генерална секретарка Фондације Петровић Његош, говорила је о међународним искуствима у интерсекторском умрежавању ради подстицања свијести о важности третирања питања заштите животне средине, и најавила наредне кораке које Фондација планира да предузме у овој области.

Борис Абрамовић је, као координатор паневропског програма за међукултурни дијалог Ана Линд, говорио је о Еуро-Медитеранском простору у контексту промоције зелене културе, те могућностима финансирања пројеката одрживог развоја кроз фондове ове организације.

Модератор Панела била је Ана Савјак, координаторка црногорског Деска за Креативну Европу.