Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Goranović učestvovao na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope

Ministar Goranović učestvovao na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope
Datum objave: 26.02.2016 10:45 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Pavle Goranović, ministar kulture govorio je na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope, koji se održava u Istanbulu.

U svom obraćanju, na temu „Zaštita i održivo upravljanje kulturnom baštinom: prioriteti, izazovi i mogućnosti za jačanje regionalne saradnje u kulturi u okviru Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope“, ministar Goranović je rekao: "Vjerujem da je odlična prilika da predstavimo dostignuća u sprovođenju kulturnih politika, unaprijedimo postojeće i razvijemo modele buduće saradnje. Međusobna upućenost naših kultura je inspirativna koliko i njihove raznolikosti. Tema koja nas je danas okupila, u jednom od simboličkih težišta svijeta, Istanbulu, u kontinuitetu predstavlja središte crnogorske kulturne politike. Ovo je pravo mjesto da potvrdimo svoju posvećenost skladu odnosa prema nasljeđu, svijesti o kulturnim značenjima i razvojnim potrebama društva."

„Jasno je da proteklu deceniju možemo okarakterisati kao period značajnog učešća kulturnog nasljeđa u ukupnom razvoju društva. Kultura, sve više, od potrošača postaje pokretač razvoja brojnih oblasti. Baština, kao skup naslijeđenih materijalnih i nematerijalnih dobara, se štiti, unaprjeđuje i održivo razvija, pružajući inspiraciju za savremeno stvaralaštvo i razvoj kreativnih industrija. Na sličan način razmišlja i Crna Gora, istovremeno vodeći računa da se pri valorizaciji prirodnih i kulturnih resursa ne odstupi od zahtjevnih konzervatorskih principa, kako bi u autentičnom obliku ostala za buduće generacije. Društveno – ekonomskom razvoju Crne Gore osim baštine, kako cijenimo, mogu doprinijeti i brojne oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, koje u kontinuitetu unaprjeđujemo i razvijamo.”

Ministri zemalja članica Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope usvojili su na današnjem sastanku Deklaraciju, kojom su potvrdili svoju posvećenost jačanju saradnje unutar inicijative i skrenuli pažnju na važnost i ulogu kuture u održivom razvoju.

Nakon sastanka, ministar Goranović je govorio na pres konferenciji, gdje je rekao da Savjet i sastanci ministara u okviru njega predstavljaju dobru priliku za povezivanje zemalja regiona, koje dijele zajedničku tradiciju i kulturu. “Ovakvi susreti nijesu samo formalni događaji, već daju okvir i snažan podsticaj za realizaciju konkretnih projekata.”

Predsjedavanje inicijativom Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope na današnjem sastanku je preuzela Republika Albanija.

Obraćanje ministra Goranovića možete preuzeti ovdje.