Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Седми годишњи конкурс

Конкурс УНЕСЦО за финансирање пројеката из Фонда за културну разноликост

Датум објаве: 07.03.2016 08:59 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) објавила је седми конкурс за подношење захтјева за финансирање пројеката средствима из Међународног фонда за културну разноликост (у даљем тексту "ИФЦД").

Међу могућим корисницима средстава Фонда је и Црна Гора, као чланица Конвенције о заштити и промовисању разноликости културних израза, у складу са којом је Фонд и основан.

 

ИФЦД пружа подршку пројектима који воде ка структуралним промјенама кроз увођење и/или израду  политика и стратегија које имају директан утицај на стварање, производњу, дистрибуцију и приступ разноликости културних израза, као и јачање институционалне инфраструктуре, укључујући професионалне и организационе капацитете, а подржавајући одрживе локалне и регионалне културне индустрије.

ИФЦД пројекти указују на вриједности и могућности које културне индустрије дају одрживом развоју друштва, а посебно економском расту и промоцији квалитета живота.  

 

Према Упуству о употреби средстава из ИФЦД, предлози пројеката требало би да се односе на културне политике и/или културне индустрије.

 

На Конкурс могу аплицирати органи јавне управе, институције и невладине организације из земаља у развоју које су чланице Конвенције, као и међународне невладине организације.

 

Неподобне апликације

-          Продукција културно-умјетничких дјела и манифестација - Захтјеве за такве пројекте треба упутити Међународном фонду за промоцију културе;

-          Очување нематеријалне културне баштине - Захтјеве у вези са том облашћу треба упутити Фонду за заштиту нематеријалне културне баштине;

-          Очување материјалне културне баштине – Захтјеве упутити Фонду за свјетску баштину.


Он-лине пријава

Апликације се испуњавају на Он-лине апликационој платформи, на енглеском или француском језику.

 

Како се пријавити?

1. Креирајте свој налог на Он-лине апликационој платформи испуњавањем обрасца на:
хттп://ен.унесцо.орг/цреативитy/ифцд/апплy (за енглески језик) или

хттп://фр.унесцо.орг/цреативитy/фидц/соуметтре-деманде (за француски)

* Може се поднијети само једна апликација/пројекат по налогу;


2.  Након што добијете корисничко име и лозинку за Ваш налог путем мејла, пријавите се на он-лине апликациону платформу.

* Можете се пријавити и одјавити више пута са налога. Молимо сачувајте измјене на апликационом захтјеву сваки пут када желите да се одјавите.


3. Попуните и поднесите апликациони захтјев на он-лине платформи.


Након што кликнете на дугме „Субмит“, нећете више бити у могућности да се вратите на свој пројектни захтјев ради измјена.

Сви захтјеви морају бити достављени путем Он-лине апликационе платформе и стога апликације у штампаном примјерку или путем е-маила неће бити прихваћене.

 

Рокови
Крајњи рок за подношење апликација/пројеката Националној комисији за УНЕСЦО у Црној Гори је 15. април 2016.године, док је крајњи рок за Националну комисију за подношење пријава Секретаријату Конвенције 15. мај 2016, у поноћ по средњоевропском времену.

 

Национална комисија за УНЕСЦО у Црној Гори, након предселекције, има право да Секретаријату УНЕСЦО Конвенције поднесе четири најбоља пројекта (највише два од органа јавне управе или јавне установе и највише два од НВО), сходно пропозицијама конкурса. Секретаријат може одабрати један пројекат по кориснику средстава.

 

Успјешни подносиоци захтјева биће обавијештени у децембру 2016. године, док би имплементација одобрених пројеката требало да почне у марту 2017. године.

 

Додатна појашњења о конкурсу, као и упутства за подношење захтјева можете наћи на сљедећем линку:

хттп://ен.унесцо.орг/цреативитy/ифцд/апплy/хоw-апплy-ифцд

 

Контакт особа у Националној комисији за УНЕСЦО у Црној Гори

Драгољуб Јанковић, самостални савјетник ИИ

тел: 041 232 894

емаил: драгољуб.јанковиц@мку.гов.ме