Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Nj.K.V. Princ Čarls od Velsa posjetio Narodni muzej Crne Gore

Nj.K.V. Princ Čarls od Velsa posjetio Narodni muzej Crne Gore
Datum objave: 18.03.2016 16:36 | Autor: mku

Ispis Štampaj stranicu


Tokom boravka na Cetinju, u okviru zvanične posjete Crnoj Gori, Nj.K.V. Princ Čarls od Velsa posjetio je danas Narodni muzej Crne Gore.

 

U veoma srdačnom razgovoru s britanskim princem, ministar kulture Pavle Goranović je izrazio posebno zadovoljstvo zbog posjete u godini kada naša država obilježava dva veoma značajna jubileja: 10 godina nezavisnosti Crne Gore i 1000 godina od smrti kneza Vladimira.

 

Princ Čarls je iskazao interesovanje za crnogorsku kulturu, kao i mogućnosti školovanja kadrova od značaja za njen ukupni razvoj. Ministar Goranović upoznao je princa Čarlsa s radom institucija kulture i vizijama daljeg unaprjeđenja sektora kulture u cjelini, cijeneći važnim nastavak odnosa Velike Britanije i Crne Gore i u ovoj oblasti.

 

U prisustvu ministra Goranovića, visoki gost obišao je Plavu kapelu, u kojoj se nalazi ikona čuvene Bogorodice Filermose, kao dio stalne postavke u Vladinom domu. Princ Čarls posjetio je i umjetničku galeriju, odnosno pregled najznačajnijih autora i djela umjetnosti jedinstvenog jugoslovenskog prostora do sredine 20. vijeka, te stvaralaca moderne crnogorske umjetnosti, kao i aktuelnosti na domaćoj savremenoj likovnoj sceni.

 

Uz ministra Goranovića sa saradnicima, domaćini u Narodnom muzeju Crne Gore bili su Pavle Pejović, direktor, Mirjana Dabović-Pejović, rukovodilac Umjetničkog muzeja i prof. Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti.

 

U Narodnom muzeju Crne Gore Princ Čarls, takođe, upoznao se sa savremenim ikonopiscima i njihovim stvaralaštvom.