Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Уручена награда за најбољи истраживачки прилог на тему "Социјална интеграција Рома у Црној Гори"

Уручена награда за најбољи истраживачки прилог на тему "Социјална интеграција Рома у Црној Гори"
Датум објаве: 07.04.2016 17:27 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањнска права и Министарство културе у сусрет 8. априлу, Међународном дану Рома уприличили су додјелу награде за за најбољи истраживачки прилог у претходној години на тему „Социјална интеграција Рома у Црној Гори“.

Министар за људска и мањинска права обратио се у уводном дијелу присутнима и рекао да је све виднија потреба у друштву да се успоставе стандарди по којима су сви људи равноправни без обзира на лична својства, јер су људска права данас основно уставно опредјељење свих демократских друштава. Он је посебно нагласио да је једна од највећих тековина државе Црне Горе, међуетнички склад са циљем унапређења инклузивности мањинске популације. Роми јесу несвакидашњи народ којем је на неки начин цио свијет домовина. Они су веома везани за своју културу и начин живљења који су заправо бедеми очувања њиховог етничког идентитета. У Црној Гори многи од њих виде своју будућност. С тим у вези, држава Црна Гора има озбиљан задатак пред собом да им то и омогући, истакао је Нумановић.

Са скупа је поручено да није једноставно интегрисати неког најбрже могуће, потребно је приступити системски како би интеграција била пуна, а с тим у вези једна од приоритетних области дјеловања свакако је образовање.

Испред стручне Комисије за избор најбољег истраживачког прилога у претходној години др Мимо Драшковић је образложио одлуку о овогодишњем добитнику награде. Награда је додијељена новинару Саши Радуновићу.

О односу медија, културе ромске популације, њихове видљивости, те укупне интеграције ове заједнице присутнима је говорио генерални директор Директората за медије Жељко Рутовић.

Ово је девета година за редом како Министарство културе, у складу са Стратегијом за побољшање положаја Рома и Египћана у Црној Гори, расписује конкурс за најбољи истраживачки прилог који својим концептом доприноси јачању јавне свијести о интеграцији ромске популације у црногорско друштво и подстицању истраживачког извјештавања у свим медијима о инклузији ове мањинске националне заједнице у Црној Гори.