Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Crna Gora pristupila TRADUKI mreži za podršku i posredovanje u realizaciji prevodilačkih projekata u Jugoistočnoj Evropi

Crna Gora pristupila TRADUKI mreži za podršku i posredovanje u realizaciji prevodilačkih projekata u Jugoistočnoj Evropi
Datum objave: 22.04.2016 11:16 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture, Pavle Goranović, potpisao je u Beču Okvirni sporazum o TRADUKI projektu za podršku i posredovanje u realizacij iprevodilačkih projekata u Jugoistočnoj Evropi.

Sporazum je potpisan tokom sastanka Upravnog odbora TRADUKI mreže, organizovanog od strane Austrijske federalne kancelarije i Federalnog ministarstva za Evropu, integracije i spoljnu politiku Austrije.

Potpisivanjem ovog sporazuma Crna Gora postala je punopravna članica TRADUKI mreže, nakon što je tokom 2015. godine pokrenula procedure za učlanjenje.

Ministar Goranović je na sastanku istakao da je misija mreže TRADUKI, koja je zasnovana na posredovanju u kulturi, zapravo promišljena diplomatsko-intelektualna strategija koja afirmiše princip jedinstva u raznolikost i evropskog književnog prostora.

“Snaga pisane riječi, zahvaljujući ovoj mreži, nameće se kao osnova za pozitivne interakcije raznolikih, a istovremeno sličnih kulturnih zajednica. Na sličan način razmišlja i Crna Gora, te svojom kulturnom politikom prepoznaje potrebu za afirmacijom univerzalnih vrijednosti, ali istovremeno i za saglasjem posebnih identiteta i specifičnosti.” kazao je ministar Goranović.

Takođe, on je istakao da Ministarstvo kulture Crne Gore prepoznaje regionalnu i međunarodnu saradnju kao svoj prioritet, definisan strateškim i normativnim dokumentima u kulturi.

Priključenje mreži TRADUKI omogućiće crnogorskim piscima i prevodiocima pristup godišnjem fondu od 620.000 eura, te njihovo učešće u programima rezidencijalnih boravaka u drugim zemljama, kao i na međunarodnim književnim manifestacijama.

Osim vidljivosti crnogorske književnosti, i promocije domaćih autora na međunarodnom tržištu, zvanično uključivanje Crne Gore u TRADUKI mrežu je i politički čin, kojim se potvrđuje crnogorska posvećenost jačanju saradnje u regionu i šire, te izbor dijaloga i kulturne saradnje kao katalizatora političkih, ekonomskih i socijalnih reformi.

 

Ministarstvo kulture