Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Otvoren IV Podgorički novinarski forum

Otvoren IV Podgorički novinarski forum
Datum objave: 09.12.2016 11:16 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Sinoć je otvoren IV Podgorički novinarski forum, u organizaciji Medijskog savjeta.

Na otvaranju Foruma je govorio prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture.

“Medijske teme su suštinska potreba svakog građanina, pojedinca i pojedinke, u svim nivoima društvenog tkiva. Mediji su konačno i naš šesti kontinent, prostor realni i imaginarni u kome živimo. Medijske politike kao dio javnih politika su u direktnoj korelaciji i sa kulturnim politikama, nema uspješne kulturne politike bez kvalitetnih medija koji su važan konstituent kulturnih potreba”, rekao je ministar Ljumović.

U svom obraćanju, Ministar je naveo i da „Ministarstvo kulture, u kontinuitetu harmonizuje nacionalno medijsko zakonodavstvo sa pravnom tekovinom Evropske unije. Takva vladina politika rezultira visokim normativnim standardima slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava. Dosljedna implementacija zakonodavnog okvira podrazumijeva jasna prava i obaveze svih učesnika medijskog sistema.“

Na otvaranju Foruma govorili su i predsjednik Organizacionog odbora Darko Šuković, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović i novinar i publicista Andrej Nikolaidis.

Podgorički novinarski forum tradicionalno okuplja novinare i stručnjake iz oblasti medija, civilnog društva i nauke, iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Makedonije, Slovenije i zemalja Evropske unije.

U okviru ovogodišnjeg Foruma biće dodijeljenja nagrada “Miodrag Vukmanović”, za doprinos profesionalnom novinarstvu. Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture.