Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

U Zagrebu otvorena retrospektivna izložba Dimitrija Popovića

U Zagrebu otvorena retrospektivna izložba Dimitrija Popovića
Datum objave: 26.01.2017 13:32 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Sinoć je u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu otvorena retropsektivna izložba istaknutog umjetnika Dimitrija Popovića.
Na otvaranju izložbe su govorili prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i dr. Sc. Ninas Obuljen Koržinek, ministarka kulture Republike Hrvatske.

Usvom obraćanju ministar Ljumović je naveo: „Djelo Dimitrija Popovića spaja i naše dvije kulture. Ono je dio narativa koji svjedoči prožimanja kultura Crne Gore i Republike Hrvatske, a to je uvijek dodatni razlog zadovoljstva i još jedan poziv za jačanje kulturne saradnje. U procesu stvaralaštva Dmitrija Popovića Grad Zagreb i Prijestonica Cetinje imaju posebno mjesto, kroz uticaje, razvoj i afirmaciju osobene i snažne poetike likovnog izraza. Mjesto Dimitrija Popovića u hrvatskoj i crnogorskoj likovnoj sceni zasluženo je decenijama posvećenog umjetničkog rada, autentičnim autorskim pristupom, velikim brojem izložbi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i inostranstvu, i konačno, značajnim umjetničkim opusom, koji i u večerašnjoj postavci iznova iznenađuje i fascinira.“

„Ova izložba podsjeća nas na mnogo toga zajedničkog za naše zemlje, posebno u domenu kulture, koja nas, kao jedan od istiniskih prioriteta, na specifičan način povezuje i usmjerava na vrijednosti koje nas čine dijelom evropske porodice,” rekao je Ministar.

Ministarka Obuljen Koržinek je u svom obraćanju prisutnima istakla: „Podjednako izlažući u Hrvatskoj i u inozemstvu, često boraveći u Italiji, Njemačkoj i SAD-u, Dimitrije Popović je stekao mnogobrojne vjerne međunarodne poklonike svoje umjetnosti. Izlagao je među ostalim i s velikim Salvadorom Dalijem. I treba reći da je malo koji hrvatski umjetnik imao toliko brojnu publiku i veliki krug štovatelja kao što je to pošlo za rukom Dimitriju Popoviću.“

„Kroz ovdje izložena likovna djela, nastajala tijekom zadnjih četiri desetljeća, susrećemo se sa stalnim pokušajima definicije čovjekova postojanja i onoga nečeg univerzalnoga što nas određuje kao ljudska bića. I doista, premda je riječ o suvremenom umjetniku, ono mitsko i arhetipsko dominira na umjetničkim radovima Dimitrija Popovića od samih početaka njegova bavljenja umjetnošću. Jer na njima prepoznajemo strahove, zabrinutost i sav onaj registar ljudskih emocija i reakcija koje su rezultat čovjekova postojanja kao društvenog bića,“ zaključila je ministarka Obuljen Koržinek.

Nakon prve retrospektivne izložbe koja je 1987. godine održana u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i izložbe koja je 2002. održana u izložbenom prostoru Ex Macello u Padovi, ovo je dosad najkompletnije predstavljanje skoro pola vijeka stvaralaštva Dimitrija Popovića.

Na izložbi je predstavljeno oko 340 eksponata nastalih u periodu od 1966. do 2016. godine, u ciklusima: Eros i tanatos, Omaggio a Leonardo, Judita, Corpus Mysticum, Omaggio a Dante, Saloma, Magdalena, Marilyn Monroe, Ole Dali, Ave Mantegna, Misterijum Luče mikrokozma, Alegorije o Arkadiji, Kafka, Harmonije, Frojdizmi.