Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отворена изложба “Посебна је Црна Гора” у Министарству културе

Отворена изложба “Посебна је Црна Гора” у Министарству културе
Датум објаве: 16.02.2017 12:04 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Синоћ је у Министарству културе отворена природњачка изложба “Посебна је Црна Гора”, у организацији Министарства културе и Природњачког музеја Црне Горе.

Изложбу је отворио проф. мр Јанко Љумовић, министар културе. Министар Љумовић је у свом обраћању рекао: “Дио богатог музејског материјала конципиран кроз изложбу “Посебна је Црна Гора” пробудиће интересовања публике да открива посебности Црне Горе, њену природну разноликост и јединственост. Вјерујем да ће иницирати нове образовне праксе, које би требало да буду креиране као спој политика у образовању, науци и култури.”

Говорећи о улози и значају Природњачког музеја министар Љумовић је рекао да он “својом дјелатношћу намеће спој природе, науке и културе као императив, чиме недвосмилено указује да модеран приступ музеологији подразумијева рушење традиционалних граница између ових области.”

На отварању је говорила и др Лидија Половић, директорица Природњачког музеја, која је предтавила изложену поставку, али и упознала присутне са главним циљевима у раду Периродњачког музеја. “Организација ове изложбе, само је прва у низу активности које Природњачки музеј има у свом Плану рада за 2017. годину, који би требао резултирати афирмацијом ове институције, те заузимањем мјеста које јој прирпада у Црногорском друштву. Министарство културе и Влада Црне Горе снажно су подржали нови приступ у раду којим Природњачки Музеј жели остварити зацртране циљеве. У наступајућем периоду Музеј мора више радити на обогаћивању музејских збирки, организацији изложби које ће бити презентоване у градовима широм Црном Горе.” навела је директорица Половић.

Дио изложбе у Министарству културе је и рад сликарке Тијане Гордић, "Горска башта", 24 слике малог формата, у техници акрилик на платну.

У оквиру изложбе ће бити организована едукативна, тематска предавања кустоса Природњачког музеја, намијењена ученицима основних и средњих школа, али и другим поједницима које интересује разноврсно природно богатство Црне Горе.

У оквиру изложбе “Посебна је Црна Гора” приказан је дио богатих збирки Природњачког музеја. Посебан акценат је на ендемичним и ријетким врстама које које представљају симболе Црне Горе. На изложби су први пут представљене руде и минерали, као дио су вриједне збирке, која је од недавно нашла своје мјесто у Природњачком музеју.

Изложба је отворена до 15.марта.

Распоред предавања можете преузети овдје .