Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Kulturna istorija: Osamdeset godina od osnivanja Muzeja grada Perasta

Kulturna istorija: Osamdeset godina od osnivanja Muzeja grada Perasta
Datum objave: 28.02.2017 09:30 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


28. februara 1937. godine osnovan je Muzej grada Perasta, koji je postavio temelje savremene muzejske prakse u Boki Kotorskoj.

Donacijom Peraštana, nasljednika uglednih porodica, tokom druge polovine XIX i početkom XX vijeka, formiran je prvi muzejski fond i sakupljena arhivska građa Perasta od sredine XV vijeka.

Muzej grada Perasta baštini 16 pokretnih kulturnih dobara sa oko 450 muzejskih predmeta, razvrstanih u nekoliko zbirki koje prate istorijski, pomorski, ekonomski i kulturni razvoj Perasta za vrijeme vladavine Mletačke Republike, kao i za vrijeme francuske i austrijske vladavine.

Ranije je bio smjesten u zdanju Peraske opstine, na trgu pored crkve Svetog Nikole a sada se nalazi u palati Bujović, koja je za tu namjenu rekonstruisana 1957. godine. Palata Bujović je jedan od najljepsih primjera barokne arhitekture XVII vijeka, a podigli su je braca Ivan i Vicko Bujović 1694. godine.

Od osnivanja do danas, Muzej se razvijao i mijenjao, a 1992. godine, postao je dio opštinske Javne ustanove “Muzeji Kotor”.