Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

UNESCO podržao dva projekta u okviru Programa participacije za period 2016-2017. godina

UNESCO podržao dva projekta u okviru Programa participacije za period 2016-2017. godina
Datum objave: 13.04.2017 12:50 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Posredstvom Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Generalna direktorka UNESCO Irina Bokova odobrila je sredstva u ukupnom iznosu od 23.730,00 američkih dolara za realizaciju projekta “Medijska i informacijska pismenost – strategija i najbolje prakse” Crnogorske nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, kao i 18.520 američkih dolara za realizaciju projekta “Socijalna ekonomija za zapošljavanje u Crnoj Gori – SEEM” NVO „Fors Montenegro - Fondacije za razvoja sjevera Crne Gore“.

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO u skladu sa preduzetim obavezama u pogledu realizacije konkursa za Program participacije koji UNESCO raspisuje svake druge, prijavila je pet projekata koji su zadovoljili kriterijume za prijavu propisane od strane UNESCO za ciklus 2016-2017. godina.

     
Odobreni projekat Nacionalne biblioteke predstavlja nastavak ranije započetog projekta, koji je takođe UNESCO finansirao, „Medijska i informacijska pisemnost - strategija i obuka“, a posvećen je primjeni Nacionalne strategije medijske i informacijske pismenosti i unapređenju ljudskih kapaciteta – bibliotekara, nastavnika i korisnika biblioteka (učenika i građana) za kreiranje, dostavljanje i upotrebu informacijskih praksi u bibliotekama.

Odobreni projekat NVO „Fors Montenegro“ usmjeren je na potrebe za dodatnim obukama i usmjeravanjima u rješavanju pitanja nezaposlenosti u sjevernom dijelu Crne Gore, a prevashodno je fokusiran na pomoć u unapređenju znanja i vještina mladih, žena i osoba koje su duže vremena u statusu nezaposlenog lica, kroz koncept socijalnog preduzentištva kao model koji može dati odgovore na probleme nezaposlenosti u savremenom društvu.

Iz kancelarije Generalnog direktorijata za spoljne odnose i javno informisanje preporučeno je da je neophodno u procesu primjene i evaluacije ovog projekta uzeti u obzir ravnopravnost polova što je u skladu sa globalnim prioritetima UNESCO. Izvršenje ovih projekata podliježe Principima i Odredbama koje predviđa Program participacije koji su propisani u dokumentu 37 C/Rezolucija 72.

Podsjećamo da je u okviru ovog ciklusa UNESCO već podržao projekat NVO „NOVA“ koji se odnosi na formiranje Muzeja žena, ali i na aktivnosti koje se odnose na promovisanje ženskog kulturnog nasljeđa uopšte.