Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Otvorena izložba kineskog umjetnika Žanga Runšija „Sve nijanse plave boje Mediterana“

Otvorena izložba kineskog umjetnika Žanga Runšija „Sve nijanse plave boje Mediterana“
Datum objave: 19.04.2017 11:55 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


U galeriji „Gayo“ u Tivtu otvorena je izložba istaknutog kineskog umjetnika Žanga Runšija „Sve nijanse plave boje Mediterana“.

Izložbu je otvorio Nj.E. Cui Živei, ambasador NR Kine u Crnoj Gori. Na otvaranju izložbe je govorio i prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture.

Ministar Ljumović je rekao da „Ova izložba predstavlja još jedan doprinos u sve sadržajnijoj saradnji između Narodne Republike Kine i države Crne Gore. Jedan od važnijih procesa u toj međudržavnoj saradnji odvija se upravo na polju kulture, na kom se kroz kompleksna umjetnička traganja pokreće dijalog, osnažuju integracioni procesi i podstiče otvorenost.“

“Radovi umjetnika Džanga Runšija dostojno reprezentuju sve vrijednosti i slikarske parametre post-impresionizma. Estetski i likovni vokabular umjetnika energično i samosvojno reflektuje raznorodne elemente svjetlosne i kolorističke posebnosti ovog podneblja. Autorov neposredan i upečatljiv doživljaj crnogorskog ambijenta, podsjeća nas na univerzalne vrijednosti - zajedničke kako za kineski tako i za crnogorski kulturni i sociološki kontekst,” nagasio je Ministar.

Otvarajući izložbu, ambasador Živei je istakao da je umjetnik, stvarajući ovu postavku, “bio izuzetno inspirisan prirodnim ljepotama Crne Gore, plavim morem, nebom i savršenom prirodom. Crna Gora je njemu dana snagu i inspiraciju za stvaralaštvo. To sve osjećamo u bojama koje je koristio na slikama.”

“Između Kine i Crne Gore postoji dugo prijateljstvo. Od obnove nezavisnosti, posebno u posljednje dvije godine postigli smo značajne rezultate u našoj saradnji,” rekao je Ambasador. U tom smislu je posebno naglasio važnost saradnje u obasti kulture. “Kulturna razmjena može biti samo korisna za razvoj odnose dvije zemlje. Vjerujem da će i ova izložba promovisati naše prijateljstvo,” zaključio je Ambasador.

Žang Runši je diplomirao slikarstvo na Centralnoj akademiji likovnih umjetnosti u Pekingu. Umjetnički opus ovog slikara izlagan je u Kini, Japanu, Kanadi, Francuskoj. Njegovi radovi bili su izabrani za izložbe u Kineskom nacionalnom muzeju umjetnosti, kao i na Jesenjem salonu u Parizu, te Pekinškom umjetničkom salonu.Dobitnik je brojnih državnih i regionalnih nagrada za svoje izuzetne crteže i slike.