Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

FLUID dizajn forum otvoren na Univerzitetu Crne Gore

FLUID dizajn forum otvoren na Univerzitetu Crne Gore
Datum objave: 22.04.2017 13:06 | Autor: mku

Ispis Štampaj stranicu


Peti FLUID dizajn forum, koji će trajati do 27. aprila otvoren je na Univerzitetu Crne Gore. Na otvaranju su govorili prof. Radmila Vojvodić, rektorka Univerziteta Crne Gore,  prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i prof. mr Ana Matić, koordinatorka FLUID-a.


Prvog dana organizovana je izložba „Konteksti ilustracije ljubav", koju čine radovi jedanaest mladih ilustratora iz Crne Gore u selekciji Suzane Pajović, zatim prezentacija kreativne direktorke Miksera Maje Lalić i predstavljanje radova mladih hrvatskih dizajnera Olega Šurana i Hrvoja Zivčića.

U svom obraćanju rektorka Vojvodić je istakla: “Smatram da je obrazovanje umjetnika samo po sebi, kroz radionice, umjetničko-istraživački pristup i bezrezervni pristup pedagoga individui, nešto što je blisko suštini ideala studiranja.”

“Umjetnost i kultura, nažalost, mnogo koštaju u civilizaciji obilježenoj globalnom dominacijom kapitala u kojoj živimo. Ali, upravo zato treba glasno reći da i vi koji ste večeras ovdje predstavljate ozbiljnu investiciju u budućnost kulturnog razvoja ove zemlje i šireg evropskog i svjetskog prostora,” dodala je Rektorka.


Ministar Ljumović je rekao da: “Prožimanje različite osvojene prakse vizuelne kulture i uopšte njene vidljivosti u današnjim savremenim društvima, čini da svi zajedno promišljamo i da smo večeras tu da bismo svjedočili koliko se vaš rad, misao, angažman, produkcija svega onoga što radite u polju vizuelne kulture, kroz različite oblike dizajna, tiče svih nas. Jer, to je kultura življenja, čitanja, bitisanja u savremenom svijetu. I danas je projekat FLUID u crnogorskom kontekstu izuzetno inovativan i treba ga konstantno osnaživati sa različitih adresa.”

Koordinatorka Foruma, Ana Matić je iskazala zadovoljstvo zbog velike posjećenosti prvoh programa FLUID-a, jer je, kako je navela, “jedan od osnovnih ciljeva FLUID-a ovim petim izdanjem ispunjen, a to je da je on posvećen studentima i da je ove godine najveći broj studenata u radionicama, ali i fakulteta sa kojih oni dolaze”.