Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Otvorena izložba narodnih nošnji Rumunije

Otvorena izložba narodnih nošnji Rumunije
Datum objave: 18.05.2017 12:18 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Izložba narodnih nošnji Rumunije iz fundusa Nacionalnog muzeja sela "Dimitrie Gusti" u Bukureštu, otvorena je u Kuslevovoj kući u Podgorici.

Izložbu je otvorio Nj.E. Ferdinand Nađ, ambasador Republike Rumunije, a na otvaranju su govorili iDragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i Sead Đokaj, direktor Muzeja i galerija Podgorice.

Ambasador Nađ je izrazio zadovoljstvo što je izložba, nakon Sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici predstavljena i u Muzejima i galerijama Podgorice. On je istakao da je važan dio saradnje i prijateljstva Crne Gore i Republike Rumunije blago tradicionalne kulture naša dva naroda Citorajući riječi nobelovca Albera Kamija ambassador Nađ je nagalsio da "bez kulture i slobode društvo nije ništa više od džungle".

Ambasador je dodao i da je “bilo koja umjetnička kreacija poklon za budućnost”.

Generalna direktorica Milić je rekla da: “Rumunija i Crna Gora pripadaju onim društvima u kojima folklorno nasljeđe čini značajan segment njihovih kultura. Ono u ovim državama nije svedeno samo na zaostavštinu kojom se prezentuju tradicionalne vrijednosti, već u velikoj mjeri predstavlja i jednu veliku zalihu narodnih umjetničkih dostignuća koja umnogome inspirišu savremena umjetnička traganja.”

Direktor Đokaj je istakao kako je uvjeren da će se u narednom periodu upostaviti jača saradnja između Muzeja i Galerija Podgorice i Nacionalnog muzeja sela "Dimitrie Gusti" u Bukureštu, jer postoji značajan proctor za realizaciju zajedničkih projekata.