Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

U Bugarskoj predstavljena nematerijalna kulturna dobra Fašinada i Bokeljska mornarica

U Bugarskoj predstavljena nematerijalna kulturna dobra Fašinada i Bokeljska mornarica
Datum objave: 17.05.2017 14:50 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Dio nematrijalne kultulturne baštine Crne Gore, Fašinada i Bokeljska mornarica, prezentovani su bugarskoj i evropskoj javnosti, u okviru izložbe “Nematerijalna kulturna baština Jugoistočne Evrope”, koja je otvorena u Sofiji.

Izložba je realizovana kroz saradnju Regionalnog centra za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Jugoistočne Evrope (UNESCO Centar II kategorije) u Sofiji i nacinalnih muzeja i ministarstava kulture, a na njoj je predstavljen izbor od po dva nematerijlna kulturna dobra zemalja regiona.

Na više od pedeset fotografija prikazana je raznovrsnost nematerijlne kulture Jugoistočne Evrope, sa posebnim akcentom na elemenete folklora, narodnog izraza, znanja i umijeća koje lokalna zajednica baštini kao dio svoje tradicije i kulture.

Elementi nematerijalne kulturne baštine Crne Gore prezentovani na izložbi dobili su status nematerijalnog kulturnog dobra 2013. godine, na osnovu kriterijuma autentičnosti, integriteta i jedinstvenosti, te nesumljivog istorijskog i umjetničkog značaja.