Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Predselekcija literarnog konkursa „A Sea of Words“

Predselekcija literarnog konkursa „A Sea of Words“
Datum objave: 26.06.2017 10:10 | Autor: mku

Ispis Štampaj stranicu


Komisija zadužena za predselekciju priča mladih pisaca iz Crne Gore prijavljenih na međunarodni literarni konkurs „A Sea of Words“, u sastavu: predśednik komisije Aleksandar Radoman, profesor, i članovi Dragana Tripković, književnica i Aleksandar Bečanović, pisac, u uži izbor je, od 10 prijavljenih, odabrala sljedeće priče:

1. Ethem Mandić „Grad u mojoj glavi“

2. Barbara Delać „Bot“

3. Aleksandra Damjanović „U šarenim mokasinama“.

Riječ je o međunarodnom konkursu za najbolju kratku priču Euro-Mediteranskog regiona koji organizuju Fondacija “Ana Lind” i Evropski institut za mediteran iz Barselone.

U obrazloženju komisije navodi se da izabrane priče na estetski uspio način korespondiraju sa nominalnom temom ovog konkursa „Mladost, stereotipi i radikalizacija“

Priča Ethema Mandića intimna je kratka povjest jednoga grada, ostvarena kroz niz reminiscencija na društvenu i političku zbilju. Priča „Bot“ Barbare Delać duhovito problematizuje koncept savremene komunikacije. Pričom „u šarenim mokasinama“ Aleksandra Damjanović dramatizuje opasnosti rodnih stereotipa.

Pored selektovanih priča, komisija je konstatovala literarni potencijal i u pričama „Zidovi“ Dragice Milović i „Filozofski“ Aleksandra Gavranića.