Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Počeo je 31. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival

Počeo je 31. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival
Datum objave: 02.08.2017 12:04 | Autor: mku

Ispis Štampaj stranicu


31. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival otvorio je predsjednik žirija zvanične takmičarske selekcije, reditelj Milčo Mančevski.

Na otvaranju, na Kanli kuli, Mančevski je rekao da film ne može da promijeni stvarnost, ali može da učini da srce brže kuca.

Na otvaranju je govorio i prof. mr Janko Ljumović, minister kulture, koji je rekao da film uspijeva, uprkos hiperprodukciji digitalnih slika, brzini i gužvama savremenog komuniciranja da bude osobeni medij, koji na tankoj granici između faktičkog i oniričkog, jeste u stanju da zađe u najdublje i najintimnije dijelove svakog društva i da nam da priliku da se posvetimo idejama koje filmski autori kreiraju.

“Film ima nemjerljiv i nezamjenljiv značaj za jednu zajednicu, jer nam pruža priliku da sagledamo svijet oko nas iz uglova koji nam nisu često dostupni. Sve evropske zemlje posvećene su očuvanju i unapređenju kinematografije kako zbog kohezivne uloge koje posjeduju pokretne slike za jednu zajednicu, tako i zbog toga što kinematografija predstavlja značajan ekonomski i kreativni resurs, koji generiše kulturni razvoj i posebno danas bitno - platformu za interkulturni dijalog”, istakao je Ljumović. “Filmski festivali su tu da nam ponude upravo takve filmove, a festival u Herceg Novom je najljepša pozornica za susret i promociju kultura”, zaključio je ministar Ljumović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao je da je zadovoljan što može da kaže da Festival ni nakon što je zakoračio u četvrtu deceniju nije prestao da se kreće uzlaznom putanjom, da napreduje i razvija se kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, koja s pravom dobija sve veći značaj u regionu i Evropi. “Kino je u suštini vezano za ono što je u okviru platna, ali i ono što je van njega, rekao je veliki Martin Skorseze. Kao Kino i kao film uopšte, i naš Festival je uistinu mnogo više od ovih sedam dana između otvaranja i zatvaranja. Pokazuje to činjenica da su među kreatorima ovogodišnjeg izdanja mlade snage – one generacije koje su uz Festival sazrijevale, ljudi koji su dodir filma osjetili upravo u Novom, možda i po prvi put”, istakao je Katić. “On je naša neizostavna veza sa ljudima iz svih krajeva svijeta, povod za neke nove saradnje. Važna je okosnica za dalji razvoj kulturnog turizma i ponude, što je namjera i ambicija grada Herceg Novog. Filmski festival najjača je veza Novog i filma”, zaključio je Katić.

31. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival otvoren je regionalnom premijerom filma “Muškarci ne plaču”, reditelja i scenariste Alena Drljevića, koji je nedavno osvojio dvije nagrade - Cine Europa nagradu i Specijalnu nagradu žirija na 52. Međunarodnom filmskom festivalu Karlove Vari, gdje je imao i svjetsku premijeru u okviru glavnog takmičarskog programa. Film je snažna priča o deset muškaraca, ratnih veterana, koji su jedini gosti u zabačenom planinskom hotelu. Oni su pripadnici različitih vojski koje su međusobno ratovale na području bivše Jugoslavije, a tu su kao učesnici radionice čiji je cilj suočavanje s prošlošću… Nakon filma, hercegnovskoj publici poklonio se jedan od protagonist filma Boris Ler.

Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a organizatori Festivala su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi.