Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Održana prezentacija o evropskim programima u kulturi

Održana prezentacija o evropskim programima u kulturi
Datum objave: 04.08.2017 11:25 | Autor: mku

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo kulture organizovalo je u Centru savremene umjetnosti u Podgorici prezentaciju o EU programima u kulturi i finansijskom upravljanju projektom.

Predstavljene su aktuelnosti programa ove međunarodne fondacije čije se aktivnosti u Crnoj Gori implementiraju posredstvom Ministarstva kulture. Boris Abramović, koordinator Fondacije „Ana Lind“ preyentovao je projekte saradnje i primjere dobre prakse crnogorskih organizacija civilnog sektora i institucija koje su realizovane u okviru ovog programa, te pojasnio propozicije apliciranja na naredne konkurse kao i modele edukacije, saradnje i umrežavanja koji su dostupni članicama „Ana Lind“ mreža u 43 zemlje Evrope i Mediterana.

Nataša Nelević, teatrološkinja i izvršna direktorica NVO NOVA, govorila je o savremenim aktivističim (artivističkim) umjetničkim praksama koje su usmjerene na različite društvene promjene, uključujući i promjene koje se odnose na interkulturalnost, multikulturalnost i transkulturalnost. Ona je govorila o tome na koji način ove prakse kroz simulaciju pojedinačnih iskustava interkulturalnosti mogu povećati kapacitete zajednice za prepoznavanje individualnih i društvenih benefita koje donose takva iskustva.

Vučić Ćetković, ekonimista, u svojoj prezentaciji predstavio je postupke i modele efikasnog upravljanja projektom, sa fokusom na procedure kod finansiranja iz evropskih fondova. Govorio je o projektnom ciklusu počev od procjene nephodnih troškova preko implementacije planiranih aktivnosti kroz namjenski utrošak sredstava, kao i o procesu praćenja i primjene regulativa u svim aspektima finansijskog upravljanja projektom, te finalizaciji projekta kroz pripremu i podnošenje izvještaja.

Kao nastavak prakse prezentacije programa Kreativna Evropa, Milena Ražnatović, koordinatorka Deska za Kreativnu Evropu Ministarstva kulture, predstavila je konkurs za Evropske projekte saradnje koji se objavljuje u jesen svake godine. Osim toga, dio prezentacije bio je posvećen propozicijama po kojima crnogorske institucije i organizacije mogu učestvovati na konkursu za projekte i aktivnosti kojima će se 2018. obilježiti kao Evropska godina kulturne baštine.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici institucija kulture, civilnog sektora i lokalnih samouprava.

mku