Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Povezivanjem poljoprivrede i kulture brendirati Crnu Goru kao specifičnu kulinarsku destinaciju

Sa Cetinja kreće realizacija projekta „Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“

Sa Cetinja kreće realizacija projekta „Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“
Datum objave: 15.09.2017 12:20 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstva kulture i poljoprivrede i ruralnog razvoja započela su danas realizaciju zajedničkog projekta „Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“. Projekat ima za cilj da kroz inovativan pristup i saradnju sa predstavnicima kreativnog sektora, proizvođačima i prerađivačima u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, promoviše i brendira vrijednosti Crne Gore kao specifične ekološke i kulinarske destinacije.

Projekat je osmišljen u okviru Vladinog programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, sa ciljem mapiranja i promocije lokalnih i regionalnih identiteta, posebnosti i vrijednosti crnogorske kulture hrane.

Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta potpisali su danas na Cetinju potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i ministar kulture prof. mr Janko Ljumović.

MPRRMPRR

Simović: Crnogorska kultura hrane počiva na bogatstvu različitosti, kvalitetu i tradicionalnom gostoprimstvu

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović istakao je da kultura hrane pruža mnogo informacija o jednom društvu: o istoriji, tradiciji, o grupnom, ali i o pojedinačnom identitetu, ocjenjujući da crnogorskoj kulturi hrane posebnu vrijednost daje multikulturalnost.

Specifičnosti i vrijednosti ukupnog identiteta, pa tako i kulture hrane, prema riječima Simovića,  najčešće, bolje i objektivnije uočava pogled sa strane. „O tome su svjedočili i danas svjedoče poznati i priznati putopisci, gastronomi i kulinari širom svijeta, koji Crnu Goru nazivaju magičnom. Svima su zajedničke fascinacije raznolikošću crnogorske kuhinje “od primorja do planina”, na tako malom prostoru, kao i bogatim nasljeđem naše kulture i hrane, zbog čega Crnu Goru stavljaju na listu “destinacija u koje se mora otputovati”, kazao je Simović.

On je istakao da u crnogorskoj kulturi hrane značajno mjesto zauzima i tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo. „U Crnoj Gori se za goste i za putnike namjernike oduvijek čuvala i iznosila najbolja hrana sa kojom se raspolagalo, čak i u vremenima kada je manjkavalo i za ukućane. Takvo gostoprimstvo odlikovalo je Crnu Goru vjekovima, a krasi je i danas, kazao je Simović.

„Zbog svega toga, raznovrsnost, kvalitet i posebnost crnogorske kulinarske ponude, povezani tradicionalnim gostoprimstvom – odnosno crnogorska kultura hrane, predstavlja značajan segment našeg identiteta, a samim tim i značajan segment i posebnost naše turističke ponude“, poručio je Simović.

Gastronomi, kako je kazao, u našoj hrani prepoznaju eho istorije i darova netaknute prirode i jasno prepoznaju da centralno mjesto zauzimaju naši lokalni i sezonski proizvodi.

„Prepoznaju njeguški pršut, crmnička vina, naše sireve: pljevaljski, kolašinski lisnati, njeguški, kučki i brojne druge. Prepoznaju barske i ulcinjske masline i maslinovo ulje, džem od divlje narandže, suve ukljeve i dimljenog krapa, podgorički raštan i japrake, zetski kolač, pitu i priganice, cetinjski med i medovinu, kolašinski i gusinjski krompir i kačamak“, naveo je Simović, dodajući da je to samo manji dio našeg jedinstvenog gastronomskog nasljeđa koji može poslužiti kao ilustracija obima i značaja ovoga projekta: mapiranja, objedinjavanja i promocije crnogorske kulture hrane na sveobuhvatan i inovativan način. 

MPRRMPRR

Pored doprinosa jačanju našeg ukupnog identiteta, direktne ekonomske benefite od realizacije ovoga projekta imaće brojni poljoprivrednici i prerađivači, kao i naša turistička privreda. Projekat će dodatno osnažiti i druge projekte brendiranja i promocije crnogorskih proizvoda koje su realizovane, ili je njihova realizacija u toku.

“U uslovima globalne konkurencije i promjena zahtjeva potrošača, poseban izazov predstavlja dostizanje i očuvanje konkurentnosti i održivosti. To je posebno izraženo u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Ministarstvo poljoprivrede, kroz brojne programe i mjere, iz godine u godinu sve snažnije podržava napore proizvođača u pravcu stalnog unapređenja kvaliteta i bezbjednosti hrane. Siguran sam da će u konačnom zbiru, svi ovi zajednički napori usmjereni ka zajedničkom cilju dati očekivane rezultate“, kazao je Simović.

Tim povodom, pozvao je sve zainteresovane predstavnike kreativnog sektora i proizvođače i prerađivače, da se aktivno uključe u ovaj projekat. „Da daju doprinos ovom zajedničkom poslu, ovom poslu u kojem naše različitosti predstavljaju naš dragocjen kvalitet i našu prednost, u poslu od koristi za cijelo društvo“, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Ljumović: Platforma za aktivnosti između kreativnih industrija i lokalnih  agrikulturnih inicijativa

Ministar kulture prof. mr Janko Ljumović kazao je da projekat predstavlja platformu za povezivanje sektora kulture i poljoprivrede i u saradnji sa profesionalnom umjetničkom i stručnom zajednicom predstavlja, promoviše i brendira vrijednosti Crne Gore kao specifične ekološke i kulinarske destinacije, u svrhu jačanja turističkih i kulturnih potencijala, kao i potencijala u proizvodnji i očuvanju tradicionalnih proizvoda i metoda proizvodnje hrane.”

MPRRMPRR

“Radionice i mapiranje crnogorske kulture hrane koje započinju danas na Cetinju predstavljaju kreativnu platformu za aktivnosti između kreativnih industrija i lokalnih  agrikulturnih inicijativa. One mogu pokrenuti realizaciju različitih projektnih aktivnosti koje na nacionalnom i lokalnom nivou stvaraju niz artefakata, aktivnosti i događaja u partnerstvu sa raznorodnim institucijama javnog i privatnog sektora u oblasti turizima, ekonomije, kreativnih industrija”, kazao je Ljumović.

 

On je dodao da su radionice mjesta susreta i uspostavljanja partnerstva koja kroz dizajn, storytelling, marketing, distribuciju, pakovanje i brending proizvoda mogu značajno afirmisati sektor poljoprivrede koji je u Crnoj Gori mapiran raznoliko i sadržajno kroz različite vrste tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda”.

Na Cetinju su danas održane prezentacije projekata Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane. Održana je i prva radionica na temu tradicionalnih proizvoda Prijestonice namijenjena grafičkim dizajnerima, likovnim umjetnicima, predstavnicima kreativnih industrija i predstavnicima sektora poljoprivrede. Nakon Cetinja radionice će biti organizovane u drugim crnogorskim opštinama.

Projekat podrazumijeva fazu istraživanja i sistematizacije podataka, zatim produkciju odabranih uzoraka agro dizajna, produkciju publikacije koja sistematizuje crnogorsku kuhinju, pregled manifestacija i festivala posvećenih poljoprivrednim proizvodima, kao i realizaciju više modela promocije rezultata projekta. 

 


 

 

 

 

Ministarstvo kulture

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja