Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Konferencijom “Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju”, u Ministarstvu kulture, počeli Dani evropske baštine

Konferencijom “Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju”, u Ministarstvu kulture, počeli Dani evropske baštine
Datum objave: 25.09.2017 13:47 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUMeđunarodnom konferencijom “Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju” koja je danas odražana u Ministarstvu kulture na Cetinju, počeo je program obilježavanja Dana evropske baštine, u Crnoj Gori. Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu.

Konferenciju je otvorio ministar kulture Crne Gore, prof. mr Janko Ljumović, koji je govorio značaju približavanja potencijala kulturne baštine široj javnosti, čime se podstiče i promoviše zajedničko kulturne nasljeđe evropskih zemalja. On je istakao da je ovaj projekat predstavlja prostor za veće razumijevanje zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa u edukaciji profesionalaca i animiranju javnosti. U uvodnom izlaganju, mr Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu istakao je da kultura predstavlja važnu pokretačku snagu u procesu razvoja. Istakao je i da prirodna i kulturna baština postaju sve vidljivije u životu zajednice, te da mnoga istraživanja pokazuju da očuvanje kulturne baštine poboljšava društvenu, kulturnu, ekološku i ekonomsku održivost.

MKUUčešće na konferenciji uzeli su relevantni stručnjaci iz ovih oblasti koji su prezentacijama nacionalnih i međunarodnih iskustava skrenuli pažnju na normativne mehanizme zaštite kulturnog pejzaža, promociju i popularizaciju prirodne baštine i valorizaciju kulturne i prirodne baštine kroz UNESCO programe. Predsjednica Evropske konvencije o predjelu Sanja Mitrović Lješković, govorila je o primjeni Evropske konvencije o predjelu u Crnoj Gori, istakavši obaveze, ali i prednosti, koje države članice imaju u implementaciji ovog međunarodnog akta. Goran Andlar sa Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu prezentovao je iskustva Hrvatske u zaštiti, istraživanjima i razvoju koncepta kulturnog pejzaža. Dr. Sabine Ladstätter, šefica Austrijskog instituta za arheologiju, osvrnula se na temu Arheologija i turizam, prikazujući studiju slučaja Efesusa u Turskoj. UNESCO program “Čovjek i biosfera”, njegove prednosti i mogućnosti koje države imaju, predstavio je Marco Valle, projektni menadžer Instituta SITI iz Italije, dok je o implementaciji ovog programa u Crnoj Gori govorila nacionalna koordinatorka, Biljana Kilibarda iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Iva Žunjić, projektna menadžerka za upis ostrva Lerens na UNESCO Listu svjetske baštine predstavila je svoja iskustva na kandidaturi ostrva Lerens (les îles de Lérins) za UNESCO Listu svjetske baštine.

Program Dana evropske baštine nastavlja se tokom narednih dana u vidu organizovanja izložbi, predavanja, radionica, koncerata, pješačkih i informativnih tura, a obuhvatiće i posjete nacionalnim parkovima i kulturnim dobrima.

MKU