Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

45. Internacionalni simpozijum skulpture u Danilovgradu

45. Internacionalni simpozijum skulpture u Danilovgradu
Datum objave: 27.09.2017 13:05 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKU45. Internacionalni simpozijum skulpture, na kojem učestvuju akademski vajari iz Novog Zelanda, Španije i Tajlanda, otvoren je juče u Danilovgradu. Simpozijum je otvorio prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture.

Učesnici ovogodišnjeg simpozijuma su: Anna Korver (Novi Zeland), Daniel Perez (Španija) i Sutthisak Phuthararak (Tajland).

Otvarajući Simpozijum, ministar Ljumović je rekao: " Zahvaljujući osmišljenom konceptu umjetničke kolonije - koja je skulptorima iz raznih krajeva svijeta ponudila dobru organizaciju, inspirativan materijal i potpunu umjetničku slobodu - Danilovgrad je još od 1972. godine upisan na kulturnu mapu regiona. Takav je koncept rezultirao brojnim skulptorskim djelima koja su postala vrijedni eksponati ovdašnje galerije na otvorenom, ali i mnogih eksterijera širom Crne Gore, čiji su ambijent oplemenili i simbolički označili. "

"Umjetnici se na Internacionalnom simpozijumu skulpture ne predstavljaju samo talentom već i sa sopstvenim definisanim poetikama, zahvaljujući čemu proces nastanka djela u ovoj koloniji nikada nije bivao prepušten golom nadahnuću nego je umnogome zavisio od estetske osviješćenosti pozvanih umjetnika. Zahvaljujući tome, danas imamo autentičnu galeriju na otvorenom u kojoj možemo pratiti geneze i istraživanja na planu kako forme i stila, tako i na planu odnosa same skulpture sa prostorom, kao i njenim multifunkcionalnim upisom u različite kontekste," dodao je Ministar.

Osim radova ovogodišnjih, predstavljeni su i radovi učesnika prošlogodišnjeg izdanja: Tulaj Čakmak - " Fredom" (Turska), Petre Virgiliu Mogosanu "Completion" (Rumunija) i Predrag Milačić "Tragovi vremena" (Crna Gora).

45. Internacionalni simpozijum skulpture će trajati do kraja septembra, a organizator je JU Umjetnička kolonija Danilovgrad, pokrovitelj Opština Danilovgrad, uz podršku Ministarstva kulture.