Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Počeo 3. internacionalni sajam knjiga Podgorica 2017.

Počeo 3. internacionalni sajam knjiga Podgorica 2017.
Datum objave: 04.10.2017 10:03 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


3. internacionalni sajam knjiga Podgorica 2017, koji je organizovao Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, otvoren je juče u Diplomatskoj kuli Capital Plaze.

Na otvaranju Sajma su govorili: državna sekretarka u Ministarstvu kulture Sandra Đurbuzović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada mr Nela Savković Vukčević, umjetnički direktor Sajma doc dr Vladimir Vojinović, hrvatski pisac Miro Gavran i predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske Dubravka Đurić Nemec.

Državna sekretarka Đurbuzović je u svom obraćanju istakla: “Upravo zbog toga jedna ovakva manifestacija, kao što je Internacionalni sajam knjiga u Podgorici, predstavlja bitnu potvrdu te neophodne doze klasičnog doživljaja knjige, a knjiga, ne smijemo to zaboraviti, jeste bitan dio tradicije naših prostora. I ustinu, knjiga jeste opipljiv dokaz čovjekove pripadnosti određenoj ideji ili identitetu. Program Internacionalnog sajma knjiga pokazuje još jednan bitan karakter knjige - - njenu moć povezivanja ljudi i kultura. To što ćemo tokom sljedećih pet dana na štandovima ovog sajma moći da nađemo naslove naših autora objavljenih u susjednim državama i naslove pisaca iz okruženja publikovane kod naših izdavača, jeste podatak koji potvrđuje da je knjiga uvijek bila jedan od najbitnijih kulturnih toposa preko kojeg su pokretane, obnavljane i održavane kulturne veze.”

Književnik Miro Gavran je na otvaranju istakao: “Za nas pisce Sajam je uvijek prilika da se pisci susretnu sa svojim čitaocima i ljudima koji žive za knjigu i od knjigu. Drago mi je da je Hrvatska zemlja partner Sajma i da će čitaoci imati priliku upoznati bogatu savremenu književnu produkciju iz Hrvatske”.

“Otvarajući prvi sajam, velikan umjetnosti Dimitrije Popović podsjetio je da se u temelju crnogorske kulture nalazi knjiga. Ona nam pruža spoznavanje sebe i razumijevanje drugih. Na tom izazovnom putu, ovaj sajam daje posebno svjetlo” rekla je sekretarka Savković-Vukčević.

Predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske Dubravka Đurić Nemec je rekla: “Knjiga ima jednu začudnu sposobnost da uvijek na kraju dođe do čitaoca bez obzira na državne granice ili administrativna ograničenja. Gostovanje na ovom Sajmu treba shvatiti kao platformu za jačanje još intenzivnijih odnosa unutar izadavčke branše i kao mogućnost da se crnogorskim čitaocima pogažu najnovija ostvarenja hrvatskih stvaraca”.

Umjetnički direktor sajma Vojinović rekao je da je Sajam prilika “da kažemo hrvatskim naučnim i kulturnim institucijama - hvala, jer su doprinijeli da crnogorska književnosti i jezik napokon izgube podstanarski status.” “Još od vremena Štrosmajera, Njegoša, Ivana Mažuranića, ti odnosi dvije kulture su sjajni. U novije vrijeme, sjetimo se Tina Ujevića, bliže prošlosti kada su neki naši književnici i naučnici pronalazili u Hrvatskoj drugi dom,” dodao je Vojinović.

3. internacionalni sajam knjiga Podgorica 2017. trajaće do 7.oktobra, a organizuje se uz podršku Ministarstva kulture, Ministarstva prosvjete i Capital Plaze,