Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Otvorena izložba “Istorijski jelovnici bivše kraljevske kuće Savoja”

Otvorena izložba “Istorijski jelovnici bivše kraljevske kuće Savoja”
Datum objave: 21.11.2017 12:42 | Autor: mku

Ispis Štampaj stranicu


Izložba “Istorijski jelovnici bivše kraljevske kuće Savoja” otvorena je u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Izložba predstavlja izbor dnevnih jelovnika sa Dvora kralja Vitorija Emanuela III i njegove supruge, kraljice Jelene, jelovnike zvaničnih ručkova i banketa, kao i jelovnike sa zvaničnih posjeta kraljevskog para inostranstvu.

Na otvaranju izložbe su govorili: Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture, Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje i Vinćenco Del Monako, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori.


mku

Dragica Milić je u svom obraćanju istakla: “Tradicija kulinarstva jeste bitan pokazatelj državnog i kulturnog identiteta jednog naroda, a priča o tome je uvijek posebna, zanimljiva i intrigantna. Toj temi Ministarstvo kulture je posvetilo današnji dan. Jutros smo, u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer počeli dvodnevnu međunarodnu konferenciju posvećenu državnom i kulturnom identitetu u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa, a večeras, pa mogla bih reći, da nastavljamo priču konkretnom manifestacijom italijanske nacionalne kuhinje, koja nam otkriva uticaj kulinarstva u uobličavanju kulturnih posebnosti jednog naroda.”

“I za nas ova izložba ima poseban značaj, koji crpimo ne samo iz činjenice da sa Italijanima baštinimo mediteransko nasljeđe, već prije svega iz činjenice da je omiljena italijanska kraljica Elena, bila crnogorska princeza Jelena Petrović Njegoš, ćerka kralja Nikole. Iz tih razloga smo italijansku izložbu, upotpunili jednim brojem eksponata iz Dvora kralja Nikole, sa željom da vam prenesemo slična iskustva sa crnogorskog Dvora, takođe u vidu recepata i menija, fotografije svečanog diplomatskog ručka, programa i pozivnica sa muzičkih koncerata praktikovanih na našem dvoru,” zaključila je Milić.

“Upravo nas noćašnje okupljanje inspiriše i podsjeća da nematerijalna baština i tradicija naroda ostaju da žive dugo nakon okončanja vladavine dinastija i državnih uređenja koja su ih stvorila. Tako danas Italija i Crna Gora, iako u drugim društvenim i istorijskim okolnostima, baštine zajedničke segmente prošlosti, nastale upravo pod okriljem djelovanja naše princeze Jelene, koja je ostavila dubok trag u životu oba naroda,” rekao je na otvaranju gradonačelnik Bogdanović. 
On je dodao i da je: “ovakva spona, nesumnjivo vidljiva i danas među svima nama, pripadnicima savremene generacije, utkana upravo kroz put predaka, među kojima je naša princeza i italijanska kraljica Jelena imala istaknuto mjesto. Tako sadašnji kontekst kulturnih veza Italije i Crne Gore ne može biti zamisliv bez pominjanja upravo ove, za crnogorsku kulturu značajne ličnosti, koja je predstavljala jednog od najsvjetlijih ambasadora Crne Gore u svijetu.”

Izložbu je otvorio ambasador Republike Italije, Del Monako, koji je rekao: “Kroz izložbu pedeset pet originalnih jelovnika, pažljiva publika će moći da iz jednog sasvim posebnog ugla proputuje kroz dugi period ove kraljevske kuće, počevši od vremena neposredno prije ujedinjenja, od 1860.godine, pa sve do 1933. Jedno putovanje kroz ukuse, bogato natopljeno istorijom. Jela sačinjena po kanonima renesanse, koja polako evoluiraju tokom godina, prihvatajući najizražajnije oblike teritorijalnog identiteta. Francuski, austro-ugarski i španski uticaji, ali i južni Mediteran, ulaze u prefinjene jelovnike dajući im specifičnu notu izlazeći u susret raznolikosti i višestranosti, koje su mnogobrojni istorijski događaji, pa i sama njena geografija, poklonili italijanskom poluostrvu.”

Nakon otvaranja izložbe kuvari Akademije Barila pripremili su za posjetioce nekoliko jela sa jelovnika kraljevske kuće Savoja.

Organizator izložbe je Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Prijestonice Cetinje, Akademije Barila i Italijanskog instituta za kulturu. 

mku