Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Razgovarano o unapređenju arhivske djelatnosti

Razgovarano o unapređenju arhivske djelatnosti
Datum objave: 12.02.2018 12:12 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i načelnice Odjeljenja Istorijskog arhiva Kotor Snežane Pejović razgovarano je o unapređenju arhivske djelatnosti u Crnoj Gori.

Načelnica Pejović je predstavila ministru Bogdanoviću rad Istorijskog arhiva Kotor i istakla da ova ustanova baštini tradiciju dugu skoro 70 godina, kao i da se u njoj čuvaju bogate zbirke u kojima najstariji dokument datira iz 1309. godine.

Razgovarano je o problemima sa kojima se arhivska struka suočava. Ministar Bogdanović je istakao da će Ministarstvo kulture, u saradnji sa predstavnicima struke, raditi na sagledavanju stanja i predlaganju modela za unapređenje, uvažavajući značaj arhiva kao čuvara naše kulture, istorije i nasljeđa.

Ministar Bogdanović je upoznao sagovornike i da Ministarstvo kulture ima u planu da tokom ove godine izvrši izmjene Zakona o zaštiti kulturnih dobara, krovnog dokumenta u ovoj oblasti, nakon čega će revidirati i ostale zakonske propise u kulturnoj baštini. Tom prilikom je pozvao zaposlene u Istorijskom arhivu Kotor ali i ostalim arhivskim ustanovama u Crnoj Gori da svojim prijedlozima i sugestijama pomognu da se otklone problemi sa kojima se u praksi suočavaju.

Razgovarano je i o dinamici realizacije projekata koje će Istorijski arhiv sprovesti u ovoj godini, a za koje je Ministarstvo kulture obezbijedilo 33.000 eura u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara.