Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović na obilježavanju 10 godina od osnivanja TRADUKI: Moramo snažnije promovisati potencijale i mogućnosti mreže

Ministar Bogdanović na obilježavanju 10 godina od osnivanja TRADUKI: Moramo snažnije promovisati potencijale i mogućnosti mreže
Datum objave: 16.03.2018 19:39 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravi u radnoj posjeti Lajpcigu, Republika Njemačka, gdje je danas prisustvovao obiljžavanju 10 godina od osnivanja TRADUKI Evropske mreže za književnost i knjige, čiji je Crna Gora član od 2016. godine.

Proslava 10 godina od osnivanja TRADUKI mreže organizovana je u okviru Sajma knjiga u Lajpcigu.

Prisutne je na početku pozdravio direktor Sajma knjiga u Lajpcigu Oliver Zile, nakon čega je govorio državni ministar za Evropu u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Majkl Rot, koji je u svom obraćanju istakao da je TRADUKI u proteklih 10 godina doprinio povezivanju i građenju mostova među narodima i nacijama, promovišući njihove posebnosti i različitosti.

U ime zemalja članica TRADUKI mreže govorila je ministarka kulture Republike Albanije Mirela Kumbaro Furdži koja je posebno zahvalila osnivačima TRADUKI mreže koji su imali viziju i koji su kreirali veliku porodicu u kojoj svaki od 10 različitih jezika ima svoje pravo na slobodu izražavanja.

Ministar Bogdanović je u Lajpcigu razgovarao sa Antje Kontius, direktoricom Fondacije S. Fischer i rukovoditeljkom TRADUKI mreže na čiji je poziv prisustvovao događaju. Ministar Bogdanović i direktorica Kontius razgovarali su o promociji mreže i mogućnostima koje ona nudi, kao i organizaciji narednog sastanka Upravnog i Programskog odbora TRADUKI mreže, koji će početi 24. aprila 2018. godine na Cetinju.

Ministar Bogdanović je istakao kako je Ministarstvo kulture prepoznalo potencijale koje autorima i prevodiocima moze ponuditi ova mreža, koji se primarno ogledaju u mogićnosti korišćenja godišnjeg fonda za finansiranje njihovih projekata. Ministar je takodje naveo da kod nas mreža nije promovisana u dovoljnoj mjeri i pozvao rukovodstvo TRADUKI da tokom boravka u Crnoj Gori, u aprilu, zajedno organizujemo događaj na kojem bi pisci, prevodioci i izdavači iz nekoliko zemalja članica predstavili svoja pozitivna iskustva.

Sagovornici su se saglasili i da bi podrška TRADUKI Crnoj Gori bila značajna posebno na podsticanju produkcije deficitarnih književnih formi poput savremene stručne literature ili književnosti za djecu i mlade.